10 tips die je helpen met het verminderen van afval

tien tips bij het verminderen van afval

Volgens Milieu Centraal produceren we per persoon zo’n 500 kilo afval per jaar. Per dag komt dat neer op z’n 1,5 kilo afval. Gelukkig gaat niet alles de container in, ongeveer de 60% hiervan leveren wij Nederlanders gescheiden in, papier, glas, GFT.  

Wij zijn met z’n vijven thuis, en dat komt dus neer op zo’n 52 kilo afval per week, waarvan er dus een dikke 20 kilo de stortcontainer in gaat, ofwel 1040 kilo per jaar. Ik vind onszelf zijn redelijk sorteerders, zo scheiden we het papier, glas, en zijn fanatieke bezoekers van het gemeentelijke afvalscheidingsstation. Ook kopen we bewust onze boodschappen. We maken iedere week een lijstje met maaltijden voor de week, en gooien weinig weg. Toch ben ik bang dat we niet veel onder het gemiddelde komen.

Zo we scheiden ons plastic niet, en onze gemeente zamelt GFT afval niet in. Barendrecht doet het dan ook niet zo goed als je kijkt naar gemeenten in Nederland (als je hier jouw gemeente invult, kun je zien hoe goed jullie het doen).  Nu heeft de overheid als doel om de hoeveelheid restafval per persoon terug te brengen naar 100 kilo per persoon in 2020. Voor ons betekent dit dat we niet meer dan 500 kilo mogen produceren, dat is helft van wat we nu ieder jaar in de container storten.

Wow, de helft eraf klinkt best heftig. Ik denk dat we met het scheiden van het plastic en het nog zorgvuldiger inkopen van onze boodschappen best in de buurt gaan komen. Maar we kunnen meer doen! Met het doel om de hoeveelheid afval te verminderen ben ik bewust op zoek gegaan naar producten voor Oermensjes die geen of nauwelijks verpakkingsmiddelen bevatten, of die er voor zorgen dat we geen extra restafval produceren.

[poll id=”2″]

Lamazuna Tandpasta

Lamazuna is een Frans bedrijf dat zichzelf als doel gesteld heeft echt geen afval te produceren. Alle producten die zij leveren zijn volledig afbreekbaar. Zo zit deze tandpasta niet in een plastic tube, maar op een stokje. Het is even wennen om niet in een tube te knijpen maar het is echt perfect bedacht. Je tanden worden er net zo schoon van en door de antibacteriële werking kan het hele gezin de tandpasta gebruiken.

 

Wasbare zwemluiers

ImseVimse wasbare zwemluierToen Mijntje een maand of 4 oud was, ging ik iedere week met haar babyzwemmen. Super leuk vond ze het om in het water te spetteren met haar beentjes. Iedere keer als we gingen zwemmen kreeg ze een nieuwe zwemluier om die na het zwemmen linea recta de prullenbak in ging. Als ik toen geweten had dat er wasbare zwemluiers bestonden, zou ik met mijn drie kinderen zeker 200 zwemluiers hebben bespaard.

 

Wasbaar maandverband

wasbaar maandverbandJa voor het wasbare maandverband moest ik wel even een drempel over. Je groeit namelijk zo op met wegwerp verband. De marketing van deze producten valt niet te vermijden. Om dan iets anders te gaan gebruiken, vergt echt even een systeemverandering. Nu weet ik niet beter en voel me er erg fijn bij. Ik gooi niets meer in de prullenbak en heb bovendien geen last van jeuk en andere irritaties.

 

Drink in the Box

drink in the boxDe Drink in the Box heeft bij ons thuis al heel veel afval bespaard. Voor dat we deze bekers gebruikten kregen de kinderen al een drinkbeker mee naar school in plaats van een pakje drinken. De meeste bekers hielden het niet zo lang vol. De Drink in the Box gaat zeker al een jaar of 3 mee naar school, lekt nog steeds niet en heeft bewezen tegen heel veel stootjes te kunnen.

 

Lunchskins

Die rol met plastic boterhamzakjes die in de la ligt in de keuken kan echt de deur uit. Kijk deze mooie lunchskins herbruikbare zakjes nu eens. Er zit een stevige klittenband sluiting op, en daardoor perfect voor je appeltje, worteltjes, druiven of andere snacks voor onderweg. Hij kan in de vaatwasser, en is daardoor makkelijk opnieuw te gebruiken.

 

 

BeeWraps

bee wrap in gebruikBee-wrap, of bijenwasdoek, is een duurzaam alternatief voor huishoud- en aluminiumfolie. Het is bij uitstek geschikt om brood, kaas, groente of fruit in te bewaren. Als je dan de plastic boterhamzakjes weggegooid hebt, kun je daar de huishoudfolie en alufolie bijvoegen. Verpak je eten in deze mooie doeken, en je eten blijft lekker lang goed. De doek spoel je na gebruik af, zodat deze klaar is voor een nieuwe ronde.

 

 

Bamboe serviesgoed

bamboe serviesDe serviesjes van BimBamBoo zijn gemaakt van Bamboe. Dat is al super sterk en gaat daardoor jaren mee (hier het auto servies zeker al een jaar of 3). Maar mocht je het echt weg willen gooien, dan kan het gewoon op de composthoop. Dat is dus helemaal geen afval! Oh en de kartonnen verpakking waar het in zit? Die is gemaakt van gerecycled karton.

 

Herbruikbare knijpfruitzakjes

Hervulbare knijpfruitzakjes van SquizHoe leuk is het om zelf knijpfruit te maken in plaats van weer zo’n tray knijpfruitjes in je winkelwagen te gooien. Lekker zelf banaan, appel en wat nog meer mixen en dan in een herbruikbaar knijpfruitzakje stoppen. Je moet er wel even handigheid in krijgen, vooral het schoonmaken gaat niet altijd even vlot, maar gegarandeerd lekker en natuurlijke snacks!

 

 

Bijzondere vermeldingen:

Greentoys

Green Toys CupcakesEn als je dan toch afval hebt geproduceerd, kun je maar beter zorgen dat er iets moois van gemaakt wordt. Deze mooie spullen van Greentoys zijn gemaakt van gerecyclede melkpakken. Zo is de cirkel weer rond, en zorg je er voor dat er wat minder afval in de natuur beland.

 

 

Natuurrubber speen

Natursutten- fopspeen100% natuurrubber. Dat is waar de speentjes van Natursutten van gemaakt zijn. Helemaal veilig voor je kind uiteraard. Het eerste sap van de rubberbomen wordt gebruikt voor deze speentjes. Goed over nagedacht!

Met deze tien tips ziet je huishouden er weer een stukje groener uit. Zelf gebruik ik de meeste van deze producten met veel plezier, en ik hoop dat het me helpt om de helft van mijn restafval te verminderen.

Brechje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.oermensjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 96 reviews.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt