Wil jij ook babygebaren leren?

Babygebaren leren is erg makkelijk en helpt je te communiceren met je kind als praten (nog) niet lukt. Het is een methode waarbij je je gesproken taal ondersteunt met gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal. De motoriek van de handjes van je kind is veel eerder goed ontwikkeld dan de spieren die de mond sturen. Door het aanleren van simpele gebaren naast gesproken taal, geef je je kind de mogelijkheid om al op jonge leeftijd met jou te communiceren. Dit maakt jullie band nog specialer.

Lees het babygebarenblog

Lotte en Max

Gebaren met Lotte en Max

Lotte en Max is een populaire methode om te leren gebaren met je kind. Duidelijke video-uitleg, vrolijke liedjes en enthousiaste gebarende kinderen. Stilzitten is uitgesloten.

Lotte en Max

Wat is babygebaren?

Gebaren met kinderen van 0-4 jr.

Babygebaren is het ondersteunen van de gesproken taal met gebaren. Hoewel een baby gemiddeld pas rond de 18 maanden begint met praten is hij al veel eerder fysiek in staat om te communiceren.

Het praten, het bewegen van je mond, is onderdeel van de fijne motoriek. Het maken van bewegingen met je vingers, handen en armen valt onder de grove motoriek. De grove motoriek is bij een baby eerder ontwikkeld. Hierdoor kan hij eerder met zijn handen duidelijk maken wat hij wil, dan met zijn mond.

Tussen de 6 en 9 maanden zijn de hersenfuncties voldoende ontwikkeld zodat het kind de omgeving om zich heen kan opnemen en observeren. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuig in de lucht of een eendje dat in de vijver zwemt. Een kind wil graag met je delen wat hij ziet of nodig heeft maar kan dat nog niet vertellen. Door het gebruiken van gebaren kan hij echter wel met jou communiceren.

babygebaren

Wat is babygebaren

Babygebaren is een manier van communiceren met je kind als praten (nog) niet lukt. Je ondersteunt je gesproken taal met enkele woorden in gebaren. De motoriek van de handjes van je kind is veel eerder goed ontwikkeld dan de spieren die de mond sturen.Door het aanleren van simpele gebaren naast gesproken taal, geef je je kind de mogelijkheid om al op jonge leeftijd met jou te communiceren.

Is het gebruik van babygebaren slecht voor de taalontwikkeling?

Nee, het gebruik van gebaren is zeker niet slecht voor de spraakontwikkeling. Het gebruik van gebarentaal kan de spraakontwikkeling juist versnellen. Omdat kinderen in hun hoofd al taal gebruiken en woorden in gebaar vormen om te communiceren, zullen ze, zodra fysiek de woorden kunnen uitspreken, snel woorden naast de gebaren gaan gebruiken.
 
Geleidelijk zullen ze de gebaren weglaten en alleen nog woorden gebruiken. Er zijn dus geen aanwijzingen voor een spraakachterstand.
 

Waarom zou ik gaan babygebaren? 

Het gebruik van gebaren bij je kind heeft een hoop voordelen. De meest genoemde voordelen:

Het vermindert driftbuien en frustraties
Het versterkt de ouder- kind band
Het kan de gesproken taalontwikkeling stimuleren
Het verandert de manier van interactie met je kind
Het geeft je kind een stem voordat hij/zij kan praten
Het is goed voor het zelfvertrouwen van je kind

Maar bovenal; is het heel erg leuk en gezellig om zo samen te kunnen ‘praten’

Wanneer begin ik met babygebaren?

Je kan gebaren gaan maken vanaf de geboorte. Echter, na gemiddeld 8 maanden is de motoriek van je kind zover ontwikkeld dat je kind zelf gebaren kan gaan maken. Als je eerder begint zal dit het proces niet schaden, maar het kan frustrerend zijn voor jou als je kind na een paar maanden nog geen gebaren gebruikt. Aan de andere kant, sommige ouders willen graag eerder beginnen zodat ze een goede basis kunnen leggen, zelf aan het gebruik van gebaren moeten wennen. Een baby moet het geheugen, handigheid en begrip ontwikkelen om gebaren te herkennen, begrijpen en te maken.
 

Wanneer gaat mijn kind terug gebaren?  

Dat hangt af van verschillende factoren: hoe oud je kind is, hoe vaak gebruik je de gebaren en hoeveel belangstelling het kind heeft om te communiceren. Sommige ouders boeken binnen een paar dagen resultaat en andere binnen een paar weken. Consequent dagelijks gebruik van een paar gebaren is essentieel om succes te boeken.
 
 

Hoeveel gebaren moet ik leren? 

Dat bepaal je zelf! Het leuke aan het gebruik van babygebaren is, is dat er geen minimum aantal gebaren nodig zijn. Je kunt dus zoveel gebaren gebruiken als je leuk vind of nodig hebt. In onze workshops leren we gemiddeld 15 gebaren op een avond, daarmee heb je een prima basis en kun je zeker een tijd vooruit.

Overigens; van een compleet nieuwe taal is bij babygebaren geen spraken; we ondersteunen slechts enkele woorden met gebaren, zonder dat we rekening houden met spelling – en grammaticaregels. Je leert dus alleen losse woorden.