Joebelebambam, een gorgelfeestje

gorgel kinderfeestje

Gorgels, ik had er nog nooit van gehoord maar ik behoor nu toch echt tot de fanclub. De wezentjes uit de boeken van Jochem Myjer zijn hier thuis mateloos populair. Met name mijn jongste dochter Aafke, heeft de boeken verslonden. Ze slaapt niet zonder haar eigen waakgorgel, neemt haar gymspullen mee in een gorgeltas en zorgt er voor dat de chocopasta nooit op is. Tijd om ons eens flink onder te dompelen in de wereld van deze kleine bolletjes wol.

De Gorgels zijn (zeg niet dat ze niet bestaan, of fantasiebeestjes zijn!) wezentjes die je in principe nooit ziet. Ieder kind heeft een eigen waakgorgel. De naam zegt het al; die Gorgel waakt over jou. Hij verzorgt je ‘s nachts; maakt korstjes op je wondjes en smeert zalf op je blauwe plekken. Hij beschermt je tegen Brutelaars: nare wezens die er lol aan beleven om kinderen ziek te maken. Als de R in de maand zit, zijn de Gorgels actief. Zodra April voorbij is, gaan ze terug naar hun eiland om daar hun familie te bezoeken en vakantie te houden. Eind augustus reizen ze weer af naar de kinderen waar ze over waken.

In het eerste boek over de Gorgels speelt het verhaal zich grotendeels af op Texel. Hoewel het eiland niet zo bij naam genoemd wordt, valt dat op te maken uit de verhalen.Tijdens het hemelvaartweekend gingen wij op vakantie naar ‘het eiland’, eens ontdekken waar Bobbie (Aafke’s knuffel-waakgorgel) vandaan komt.

de gorgels

De Gorgels wonen in de duinen, in de buurt van de vuurtoren. Dus dat was een eerste stop. Je kunt de vuurtoren beklimmen, wij bouwden liever een kasteel op het strand. 

Gorgels zijn heel lief voor dieren, zeker als deze wat ziek en zwak zijn. We brachten een bezoek aan Eco- Mare, het zeehondenopvangcentrum. Gelukkig waren er nu geen zieke, zwakke zeehonden die tijdelijk opgevangen moesten worden. Wel zagen we de vaste groep bewoners van Eco- Mare, een toffe interactieve presentatie over meeuwen en waar zij hun voedsel vandaan halen én bezochten we het aquarium.

Gorgels zijn dol op gorgelbessen (te vergelijken met cranberries) en dus bezochten we de cranberry-boerderij (de Bonte Belevenis). Helaas bleek het nog iets te vroeg in het seizoen om ze zelf te kunnen proeven, maar bood de boerderij wel een geweldig alternatief programma: een broodje bakken, een kaars maken, een zeepje maken, een skelterparcour, trampoline’s, speeltuin en een knuffelweide.

We sloten ons weekend af met een bezoek aan de geul. Wie het eerste boek van de Gorgels heeft gelezen zal dit herkennen als de plek waar ‘het grote gevecht’ plaatsvond. Vanuit de verte zagen we de kolonie lepelaars. Een kakafonie van vogelgeluiden ten midden van de stilte.

Net als op de andere waddeneilanden kun je ook op Texel zeer veel geocaches vinden. Wij zochten én vonden er een aantal. Meer informatie over schatzoeken met je telefoon lees je in mijn andere blog.

Na een vakantie op het eiland kon een kinderfeestje over Gorgels niet ontbreken. We vierde Aafke’s achtste verjaardag dan ook in stijl; een Gorgelfeest!

Dat begon ’s ochtends in de klas al met de traktatie. Ze wilde graag Gorgelcakejes trakteren. Op mijn vraag hoe die er uit zien antwoorden ze; dat zijn gewone cakejes met een laagje chocopasta en versiert met gorgelbessen. Acht per cakeje uiteraard, want ze werd acht jaar.

Uit school kwamen er zes vriendjes mee. Eerst pannenkoeken eten natuurlijk; met gorgelbessen, of, als je dat toch niet zo lekker leek, vol smeren met gorgelbessenjam. Na het toezingen van de jarige en het uitpakken van de cadeautjes was het tijd voor activiteiten. Aafke wilde het liefste ‘Gorgelspelletjes’ doen. Eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk. Met een kleine toevoeging, een andere naam of een gek label maak je van een bekend hollands spel ineens een gorgel spel. 

Enkele voorbeelden:

gorgels brutelaar werpen

Een variant op Blikgooien

Print een plaatje uit van een Brutelaar en plak deze op een blik of fles. Schrijf er een getal bij (voor de puntentelling) en spelen maar. Wie verdient de meeste punten?

Een variant op Koekhappen

Vervang de ontbijtkoek door een zelf gebakken cake met cranberries en happen maar!

goenlandse brutelaar gorgels

Een variant op Hollandse Leeuwen

In plaats van getikt te worden, wordt je nu in je gezicht geblazen en moet je meevangen. (Door de warmte hadden onze Brutelaar-tikkers een waterpistool. Als je geraakt werd op een vooraf afgesproken lichaamsdeel, dan moest je mee gaan tikken)

gorgels kleien

In het boek heeft de opa van Melle allerlei gorgels van klei gemaakt, dat doen wij dus ook! We namen klei die vanzelf hard werd en hierdoor thuis eventueel nog beschilderd kon worden

waakstok versieren

Gorgels hebben een waakstok, hiermee slaan ze Brutelaars weg bij de kinderen. Jouw Gorgel verdient wel eens een nieuwe waakstok, dus wij versierde allemaal een stok met lintjes, lapjes, en gekleurde touwtjes. Daarna kun je er nog een lesje ‘waakstok hanteren’ aan wijden; wie kan het snelste zijn waakstok in verschillende standen bewegen. Wist je trouwens dat je met die waakstokken ook een extra moeilijk potje ‘Jenga’ kunt spelen: ipv met je vingers een blokje uit de stapel duwen, doe je dat nu met je waakstok.

Inmiddels zijn er ook diverse gorgels pelletjes op de markt. Wij speelden een potje kwartet aan het begin van dit feest, om iedereen (weer) even vertrouwd te maken met de namen, de termen en de gekke uitdrukkingen.

Maizena, water en wat groene kleurstof én husselen, mengen en kneden maar! Vooral veel ‘ieuw’’ , ‘getver’ en ‘jakkie bah’ roepen.

gorgels dieren geluiden

Diverse variaties mogelijk. Speel een simpel dierenmemory met het zoeken van twee dezelfde dieren. Maak het iets moelijker door zelf kaartjes te maken van een dierennaam en een dierenfoto. (Vooral vogels zijn populair bij Gorgels) Of kies juist voor ‘wie ben ik’ of ‘hints’. Beeld dieren uit zonder geluid en laat de anderen raden. Desnoods met een tijdslimiet; welk groepje kan er het meeste raden in 2 minuten. 

In plaats van de staart geblinddoekt in de ezel te moeten prikken, prik je nu de gorgelbes (een rood papieren rondje) in de mond van de gorgel/ het licht boven in de vuurtoren/ de kartonnen snottebel in de neus van de Brutelaar, etc. 

Tips  voor een leuk gorgelfeestje

  • Een feest duurt niet te lang. Wij halen bij voorkeur de kinderen op woensdagmiddag uit school (om 13.00 uur thuis) en laten het feest dan ongeveer 2,5 uur duren. Dat is tijd zat voor lunch, cadeautjes uitpakken, spelletjes doen en ten slotte nog wat drinken + wat lekkers. In dit geval kwamen de ouders binnen toen de laatste hand werd gelegd aan het versieren van de waakstok én kreeg iedereen een bevroren waakstok (ijsje) mee naar huis.
  • Bedenk meer activiteiten dan nodig. Want soms slaat een spel niet aan of duurt het veel korter dan je had bedacht, dan is het fijn als je wat extra voorraad hebt. Dit kunnen gerust spelletjes zijn zonder voorbereiding of minimaal materiaal. Wij moesten bijvoorbeeld wachten op nog 1 gast; de overige kinderen tekenden toen met stoepkrijt hoe hun gorgel er uit zag.
  • Het is fijn om wat rustige en wat actieve spelletjes te hebben. Probeer dit af te wisselen zodat je niet alle rustige achter elkaar hebt. 
  • Inperken van knutseltijd is aan te raden, niet iedereen houdt er evenveel van terwijl anderen uren door kunnen gaan. Doe desnoods wat voorwerk zodat de kinderen enkel hoeven uit te knippen en te plakken. Of zorg dat je iets mee naar huis kunt geven om het thuis af te ronden
  • Meerdere keren hetzelfde spel spelen? Doen! Iedereen wil namelijk wel eens de tikker zijn, of juist bij een vriendje in het team. Vaker spelen maakt dat je daarin kunt afwisselen.
  • Broertjes of zusjes? Die doen bij ons gewoon mee. Is het leeftijdsverschil erg groot? Dan kan de jongere/oudere broer het jurylid zijn bij een spel, of helpen met klaarzetten van de volgende activiteit.

De Gorgels zijn bedacht door Jochem Myjer, en de tekeningen zijn van Rick de Haas. Alle plaatjes van de Gorgels zijn dan ook het intellectuele eigendom van Jochem en Rick. Oermensjes claimt geen enkele eigendom, zeggenschap op dit IP, en is vooral dankbaar voor de geweldige boeken, en inspiratie die zij aan mijn kinderen hebben meegegeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.oermensjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 79 reviews.