Kiesdag: wat wil jij doen op vakantie?

kiesdag

Twee weken kamperen met onze tent. Een heerlijk vooruitzicht. Zeker deze zomer, want het was overal mooi weer. Dan rest eigenlijk alleen nog de vraag: wat gaan we doen? Wij zijn best actief op vakantie; twee weken aan het zwembad liggen is niet aan ons besteed. Onze kinderen hebben wel een ander idee van een vakantiedag invullen dan wij. Om te voorkomen dat we alleen maar verstoppertje spelen in de campingspeeltuin en naar de knutselochtenden gaan, krijgt iedereen bij ons een ‘kiesdag’. Je mag die dag zelf bepalen wat we met elkaar gaan doen en wat we ’s avonds eten.

Mijntje's Kiesdag: de fonteinen in Freudenstadt
Aafke's kiesdag: broomkroonpad met glijbaan
Douwe's kiesdag: de waterspeeltuin

Dit jaar vierden wij voor het tweede jaar vakantie in het Zwarte Woud, Duitsland. Omdat we er al een keer eerder waren, was er een hoop bekend. Gelukkig ontdekten we ook nieuwe uitstapjes. Vakantie is uitrusten en luieren, dus lekker op de camping spelen, een boekje lezen in de hangmat en een duik in het zwembad, maar geen drie dagen achter elkaar, we willen ook wat doen. Vijf mensen = vijf wensen. Om te zorgen dat we dingen gingen doen die iedereen leuk vond bedachten we de kiesdagen. Ieder krijgt er eentje. Jij mag op die dag kiezen wat we gaan doen én wat we ’s avonds eten. Daarnaast plannen we 1 groot uitstapje, naar een pretpark of dierentuin,  een aantal dagen met dingen die we allemaal graag willen en een aantal luierdagen.

Douwe’s kiesdag
Douwe is 4 jaar en had nog een beetje hulp nodig bij het kiezen van zijn daginvulling. Het avondeten was verrassend snel bedacht, want hij heeft maar 1 echt lievelingsrecept: gewone boontjes, gewone aardappeltjes, appelmoes en een worstje. Google leerde ons dat er vlak bij de camping een meer is, met een leuke waterspeeltuin: pompen, dammen maken en met je voeten in het water spetteren. In de Gemeentegids  stond de open dag van de Brandweer vermeld. Twee dingen waar Douwe dol op is, dus zijn dag was geregeld. De Brandweer had enorm werk gemaakt van de open dag: je mocht oefenen met spuiten, meerijden in de wagen, met de ladderwagen 23 meter omhoog én op de foto als brandweer. Het watervoetbal maakte dat ook Douwe’s zussen dit een toffe dag vonden.

Aafke’s kiesdag
Een speeltuin, dat moest iniedergeval. Niet de speeltuin van de camping, maar een andere. Met een picknick. Maar dan is nog niet de hele dag gevuld volgens Aafke (7 jaar) dus er moest nog wat bij. Wel iets stoers, want Aafke is een stoere chick. Samen bekeken we het folderrek in de receptie van de camping. Daar vond ze een flyer over een boomkroonpad: lopen door de toppen van de bomen om vervolgens in de uitkijktoren met een glijbaan naar beneden te roetsen. Hoe stoer! Als avondeten wilde ze graag in een restaurantje eten, zodat papa en mama een keer niet hoefde te koken. Dit combineerde we met mijn kiesdag, waarin we een dag op stap gingen naar Stutgard.

Brechje’s kiesdag
Natuurlijk mogen papa’s en mama’s ook een kiesdag! Op mijn lijstje stond een leuk museum bezoeken en shoppen in diverse speelgoedwinkeltjes. Dat werd een dagje Stutgard met een bezoek aan het dino-museum met heel veel skeletten en nagebouwde scene’s met de meest fantastische dino’s. Daarna picknicken op het marktplein en de stad in. Bij de DM (Duitse Drogist) allerlei verschillende soorten knijpfruitzakjes gekocht en ons staan verlekkeren bij de houten speelgoed afdelingen van diverse winkels. Met een paar mooie stekers voor onze jaarring op naar een restaurantje, zodat ik mijn kiesdag afsloot en Aafke die van haar begon.

Mijntje’s kiesdag
Mijntje wilde heel graag naar een groot zwembad. Het was op haar Kiesdag bijna 30 graden dus dat werd een tof buitenzwembad. Met een stroomversnelling en drijvend vlot. Maar ook met een apart kleuterbad incl sproeiers, glijbaantje en speeltuin waar ze alle drie zelf konden spelen en wij lekker in de schaduw konden zitten toekijken. Na de lunch wilde Mijntje graag naar het grote plein in de stad waar we vorige keer ook vaak kwamen. Hier staan zo’n 30 watersproeiers die om beurten, in diverse hoogtes, water spuiten. Je ziet er alleen maar kinderen in badkleding, de ouders zitten op de terrasjes er om heen. Het avondeten? Na zo’n warme waterdag wil je alleen maar koude pastasalade.

Arjan’s kiesdag
Dat arjan een lange wandeling met schatjes (geo cachen) zou kiezen, dat kon iedereen van tevoren wel invullen. Dat plan werd met zwak enthousiasme gedeeld, maar ja. Afspraak is afspraak: een kiesdag doe je met elkaar. Dus daar gingen we. Het bleek een flink pittige tocht, over steile bergrandjes waar je niet met z’n tweetjes naast elkaar kon lopen. Behoorlijk warm en moeilijk te vinden schatjes. Na dik twee uur ploeteren werd er dus ook flink gemopperd. Om te voorkomen dat we nog twee uur gemopper aan moesten horen, mocht iedereen een minuut lang tieren en razen, alle scheldwoorden roepen die je kent  (Mama, mag ik dan ook ‘lul’ zeggen? Dat mag) en daarna is het klaar. Na 20 seconde lagen er drie kinderen te rollen van het lachen en konden we door. Op naar de broodjes met Duitse braadworst.

Uiteraard hoef je hiervoor niet op vakantie te zijn, je kunt Kiesdagen ook heel goed invoeren tijdens vakantiedagen in en om je eigen huis.

In principe mag iedereen kiezen wat hij wil. We hebben wel als regel dat je geen pretpark of ander duur uitje mag kiezen, omdat we dat in de vakantie 1x doen. Toevallig kozen Aafke en ik beide dat we in een restaurantje wilde eten, twee keer uit eten was iets boven ons budget. Daarom kozen we ervoor mijn Kiesdag te eindigen in een restaurant en zo die van Aafke te laten beginnen. (De volgende dag was haar Kiesdag)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dit weekend Pippilotta weekend

10% korting

op alle DIY vilt pakketjes
NAAR DE WINKEL
kortingscode 'pippilotta'
close-link
De waardering van www.oermensjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 72 reviews.