Kinderboeken challenge 2021

Kinderboekenchallenge

De kinderboekenchallenge. Ieder jaar organiseert uitgeverij Lemniscaat in de maand januari een kinderboekenchallenge: iedere dag post je op instagram een foto volgens de opdracht. Die foto’s maakte ik braaf,… het posten op insta schoot er bij in en dat vond ik zonde. Dus ik bundelde ze in een blog. Veel langer na te lezen en zo hopelijk een heleboel (Voor)lees inspiratie voor jou!

1. Dit jaar lees ik echt…

Goede vaart, Kameleon. Dit boek ligt al een hele tijd klaar in Aafke’s (9 jaar) nachtkastje. Ze kreeg van Sinterklaas best een stapel boeken en aan deze kwam ze nog niet toe. De Kameleon is een van haar favoriete series, dus dit boek gaat echt gelezen worden dit jaar. Grapig he, zo’n serie uit vroegertijd.

de kameleon

2. Lievelingsdier

Geronimo Stilton. De beroemdste schrijversmuis van de wereld. Mijn zoon Douwe (7 jaar) heeft nu bijna al zijn boeken gelezen. Leuk aan deze boeken is dat ze gebruik maken van verschillende lettertypes, weetjes, knutseltips en gekke tekeningen om het lezen zo leuk mogelijk te maken. Ik hoor Douwe dan ook regelmatig schateren.

3. De natuur in!

Mijntje (11 jaar) koos voor de boeken van Superjuffie. Deze leuke juf van Janneke Schotveld vliegt er regelmatig op uit om dieren te redden. Superjuffie op safari beschrijft o.a. hoe Juf Josje de olifanten in Afrika moet redden. Leuk weetje; in oktober 2021 staat de release van de tweede film gepland.

4.Mooiste omslag

De favoriet van Aafke; De Gorgels en de grote operatie. Dit hele boek is een feestje om door te bladeren want de tekeningen van Rick de Haas zijn zo leuk. Het liefst leest Aafke dit boek overigens met háár Boba en Belia op schoot.

5. Begrip voor elkaar

Een oudje, uit mijn eigen boekenkast: ‘ik ben niet bom’. Wat eigenlijk ‘ik ben niet dom’ moet zijn, maar daar zit nou net de kern van het verhaal. Het boek gaat over een jongen die dyslexie heeft maar wel een belangrijke aanwijzing voor een inbraak heeft gezien.

6. Zwart-wit of kleur?

Kleur. Absoluut kleur. Zwart-wit kan ook mooi zijn hoor, maar eigenlijk vind ik dat alleen bij foto’s het geval. Boeken moeten lekker veel kleurtjes bevatten zodat er heel veel is om naar te kijken, vinden wij. Een van onze favoriete is dit boek van schrijversduo Harrie Geelen en Imme Dros.

7. Favoriete boekhandel/ bibliotheek

Onze bieb hier in Barendrecht- vestiging het Kruispunt. Met fijne stoelen om helemaal in weg te kruipen en boekenkasten waar je op mag klimmen. Nu nog een speciale kinderboekenwinkel in Barendrecht, dat zou heel tof zijn.

8. Echte held(in)

Zowel Mijntje als Aafke volg(d)en 1 dag in de week les aan de Erasmusklas. De slogan van deze klas? “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Was getekend, Pipi Langkous. Een stoere chick die door haar uitspraak er voor gezorgd heeft dat onze meiden buiten hun comfort zone aan de slag gingen.

9. Favoriete leesplek

De stoel bij het raam, verwarming aan, dekentje, kopje thee of warme choco er naast en gewoon de tijd vergeten. Boek uit? Dan is wegdromen (over het zojuist gelezen boek) door naar buiten te kijken ook een heel goed alternatief.

10. Boekrecept

Olifantensoep! Al eens geproefd? Lekker joh, ik zou een hapje nemen 😉

11. Mooiste gedicht

Eigenlijk gewoon alle boekjes van Nijntje, maar dit boekje heeft mijn moeder echt stuk geleden toen ik klein was. Ze kent het nog uit haar hoofd. Het rijmschema A-B-C-B is in ieder boekje, op iedere bladzijde gelijk, dat maakt het lekker makkelijk voorlezen.

12. Zinspirerend 

Kikker. Gewoon eigenlijk alle boeken. Zoveel mooie uitspraken, zoveel mooie, haast filosofische, gedachtes van dit beestje en zijn vriendjes. Prachtig om zijn eenvoud. Misschien daarom soms minder geschikt voor de kleine luisteraars voor wie de tekeningen het leukste zijn?

13. Het dagboek van…

Ik spaar kinderboeken over de Tweede Wereld Oorlog. Dus deze was een inkoppertje: het dagboek van Anne Frank. Maar, is dat wel een kinderboek? Het is geschreven door een kind ja. Maar geschreven in een tijd dat Anne niet vrijuit kind kon zijn zoals onze kinderen nu. Ik koos daarom voor het boek van haar beste vriendin; Hanneli Goslar. Wat kindvriendelijker geschreven maar toch duidelijk genoeg om de wrede gebeurtenissen te beschrijven.

14. Jeugdfavoriet

Met 20 meter aan boeken uit mijn eigen jeugd was dit nog serieus een moeilijke opdracht. Kruistocht in Spijkerbroek, Oorlog zonder Vrienden, De brief voor de Koning,… maar met dank aan Mijntje werd het Oorlogswinter. Zij leest het nu als opdracht voor school. Misschien vind ik dat wel het leukste; een boek wat ik zo prachtig vond, wordt nu (bijna) non-stop door mijn kind gelezen.

15. Favoriete auteur

Wonderbaarlijk genoeg was dit een heel makkelijke vraag, waar ik niet lang over na hoefde te denken. Jacques Vriens. Ik ken weinig schrijvers die heftige onderwerpen toch zo toegankelijk kunnen schrijven, Nog steeds vind ik zijn boeken fijn lezen en als mijn kinderen met een boek van hem uit de bieb terug komen, lees ik het zelf ook.

16. Zo mooi anders

Gewoon gek. Van Ingrid en Dieter Schubert. Op iedere spread van dit boek vind je een tegenstelling; zwaar en licht, nat en droog, klein en groot, enzovoorts. Uitgebeeld door dieren. Wat een feest om te bekijken!

17. Boek met een liedje

Zing je al mee? Het boek begint met het lied van de zevensprong, de ontknoping vindt plaats door het zingen van ditzelfde lied en zelfs de hoofdstukken zijn zo geschreven dat ze corresponderen met de coupletten van het lied. (Stiekem ben ik heel blij met deze opdracht, want nu kon ik dit boek toch nog in de spotlight zetten, plek 14 was immers al bezet)

18. Favoriete illustrator

Appeltje Eitje. Charlotte Dematons. Ver met stip op 1. Al haar boeken. Je raakt gewoon niet uitgekeken. Iedere keer ontdek je weer wat nieuws, kun je een nieuwe zoekopdracht uitvoeren, zie je weer een grapje. Na het luisteren van de Grote Vriendelijke Podcast over haar nieuwste boek Alfabet ben ik helemaal fan, wat een heerlijk gek mens. Leuk weetje; Douwe sliep een aantal jaren in een Gele Ballon kamer, waar we op de muren de blauwe auto, de boef, de fakir en de gele ballon tekende.

19. Mooiste reisboek

De reis van Raaf en Papegaai. Twee vogels die op reis gaan om uit te zoeken waar het nu het fijnste wonen is. Wederom een van Aafke’s lievelingsboeken. Wat een avonturen beleefde deze twee vogeltjes.

20. Om cadeau te geven/ cadeau gekregen

Als het kinderboekenweek is mogen onze kinderen een boek uitzoeken. Toen Douwe oudste kleuter was, leerde hij zichzelf een beetje lezen. Hij vond dat zo geweldig dat hij ook heel graag een ‘zelf lezen’ boek uit zocht tijdens de kinderboekenweek. Het werd dit boek van Agent en Boef. Alle voorleesboeken hadden we, letterlijk, al stuk gelezen, nu kon hij zelf aan de slag.

21. Mooiste bladerboek

Gewoon nog een keer; Charlotte Dematons. Maar wel specifiek nu het boek Alfabet. Wat een prachtig boek. Iedere spread beeldt een letter uit. Maar niet een grote geschreven letter met 1 tekening er naast (de B is van Beer) maar tientallen tekeningen van woorden die met die letter beginnen. (Bruine beren in bikini in een blauwe badkuip, bergen brocoli, bananen die badeendjes bezoeken,…) Fantastisch!

22. Liefde is liefde

De eerste titel waar ik dan aan denk? Raad eens hoeveel ik van je hou. Naast het gewone voorleesexemplaar hebben we ook een versie die wordt voorgelezen. Door mijn moeder. Zo leuk!

23. Kleurrijkste boek

De boeken van het Muizenhuis, die exploderen zo ongeveer van kleur. Deze versie van Sam en Julia die naar de kermis gaan is wel de favoriet van Aafke. Wist je dat je het muizenhuis ook echt kunt bezoeken? Het huis zelf staat op de kinderafdeling van de bibliotheek in Amsterdam. De losse taferelen of speciale kamers zijn te zien in de werkplaats/ winkel.

24. Favoriete monster

De Gruffalo. Dit is echt een perfect monster om ook de minder dappere monster-liefhebbers kennis mee te laten maken. 

gruffalo

25. Ik zou zelf wel de hoofdrol willen spelen in…

Makkelijk! Harry Potter, natuurlijk. Bij voorkeur in boek drie, waarin ‘de slechte’ toch ‘de goede’ blijkt te zijn. Reizen door de tijd. Meerijden in een bus die onzichtbaar is. Ja dat lijkt me wel wat.

26. Mooiste sprookje

Eigenlijk hebben we hier niet heel veel en vaak sprookjes voorgelezen. Het zijn ergens ook wel lugubere verhaaltjes natuurlijk. Maar de tekeningen van Anton Pieck, die blijven prachtig. Martine Bijl maakt er dan toch een vriendelijk verhaaltje van

27. Favoriete familieboek

Deze mag toch in geen enkele boekenkast ontbreken? Pluk van de Pettteflet. Sowieso moet er in iedere kast wel een boek van Annie staan, nietwaar? Maar oh, wat hebben wij Pluk vaak voorgelezen, een favoriet bij ons allemaal.

28. Grootste boek

Ik kwam er achter dat we van best een aantal boeken (ook) een groot formaat hebben. Maar dit boek hebben we enkel en alleen op groot formaat en dat maakt het extra leuk. Als kleuter vond Douwe dit boek fantastisch; een jochie wat iets heel ondeugends doet, eigenlijk heel stout doet, maar toch…

29. Op het nachtkastje

Op die van Aafke ligt dit Sinterklaasboek: Amerigo, een Sinterklaascrimi. Ze kreeg het boek, uiteraard, op 5 december maar heeft nu pas tijd om er in te beginnen. Er lag namelijk ook een stapel Donald Duckkies…

30. Favoriete vertaler

Met stip op 1: Imme Dros en haar vertaling van ‘De geheime Tuin’. Aafke kreeg het deze zomer van Imme zelf en las het in 1 ruk uit. Ze vond het prachtig (en ik ook!). De hele maand januari zit er, bijna elke dag, een roodborstje in onze voortuin. Volgens Aafke was dit het roodborstje uit de tuin.

31. Favoriete voorleesboek

De Gorgels. Absoluut. Ik vind het heerlijk om uit voor te lezen, maar zelf voorgelezen worden door het luisterboek op te zetten is minstens net zo leuk door alle stemmetjes die Jochem doet. Sinds de Gorgelboeken in ons huis te vinden zijn, mogen we niet meer zonder chocopasta zitten.

Staan er boeken bij die je nog niet kent? Had je een ander boek gekozen bij een opdracht? Mis je jouw favoriet? Laat je het hieronder weten? Dan krijg ik weer nieuwe tips voor andere leuke boeken! De houten displays waar de boeken op staan vind je trouwens in de webshop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie melding! 
Van 16 juli tm 29 augustus staat Oermensjes in vakantie-stand.
Je bestelling wordt binnen 48 uur verzonden.
Van 6 tm 25 aug wordt je bestelling verzonden met een vertraging (max 2 weken)
Vanaf 30 aug verzend Oermensjes weer elke dag.

 
close-link
De waardering van www.oermensjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 82 reviews.