#nowasteweek – 10 tips om je afval te verminderen

zero waste week nederland

Dit jaar, van 3-7 september, was het #nowasteweek. Een week waarin het bewust worden van de hoeveelheid afval die we produceren centraal staat én een week waarin we elkaar kunnen inspireren minder afval achter te laten. Oermensjes deed mee! De hele week verzamelde ik tips die ik hier graag met je deel.

1. Eten & Drinken
Wij zijn vaak onderweg. Naar werk, op school of een uitstapje. Overblijven it is. Maar dan wel met herbruikbare lunchspullen: trommels, boterhamzakjes en drinkflessen die makkelijk af te wassen zijn (ja, ik ben een luie recyelaar, ik pleur het liefst alles in de vaatwasser. Dat kan met lunchskins, yumboxen en drink in the box.)

2. Boodschappen
Naar de markt gaan lukt hier niet altijd. Maar standaard nemen we wel herbruikbare groente- en fruitzakken mee naar de supermarkt. Zo kunnen de tomaten, paprika’s of appels toch handig meegenomen worden zonder overbodig plastic. Overigens: maak een lijstje (op je telefoon, of een gebruikte enveloppe), dan koop je veel minder en gooi je dus ook minder weg omdat je het niet opgegeten krijgt voor het over de datum is.

3. Bewaren
Ik koop geen aluminium- of vershoudfolie meer. Wij gebruiken foodhuggers voor restantjes fruit & groente, maar bovenal gebruiken we veel plastic bakjes om restjes in te bewaren. Plastic bakjes die we overigens niet gekocht hebben, maar krijgen als mn moeder een bak verse soep doorschuift of die overblijven wanneer het ijs er uit gegeten is.

Leave this world a little better than you found it – Robert Baden Powell, grondlegger van Scouting. Ik maakte tijdens mijn Scoutingjaren kennis met deze uitspraak en probeer deze, inmiddels als oud-scout, nog steeds na te leven.

4. Tweedehands
Rommelmarkt, de Vrijmarkt. Ik hou er van. Zeker op koningsdag struin ik de kleedjes hier in het dorp af op zoek naar boeken, spelletjes en speelgoed voor mijn kinderen. Dit jaar scoorde ik een playmobil politiebureau voor Douwe. Na een sopje staat het nu blinkend te wachten tot hij het mag uitpakken op zijn verjaardag.

5. Doorgeven
Dat speelgoed waar mijn kinderen te groot voor zijn geworden? De kleding waar ze uitgroeide? Dat gaat net zo hard naar diezelfde rommelmarkt als die ik bij punt 4 beschreef 😉 Of naar de kringloop, of marktplaats of mooi ingepakt als cadeautje voor een verjaardag. Oja, wanneer ik het dan opstuur naar een nieuwe gebruiker, gaat dat wel in een verpakking die eerder gebruikt is. (Die verpakkingsmethode hou ik overigens ook aan als het om jullie bestellingen gaat.)

6. In de badkamer
Daar valt voor ons echt nog wel wat te winnen. Ook al zit mijn deo in een blikje (het beste materiaal om te recyclen) en gebruik ik een blok shampoo (Die van Lamazuna, die komt verpakt in gerecycled papier).

7. In mijn tas
Standaard zit er extra (katoenen) tas in mijn bagage. Omdat ik nooit weet of ik nog een boodschap ga doen. Scheelt weer een plastic tasje kopen. Daarnaast ook een herbruikbaar flesje met water, dan wel mijn bamboe theebeker.

8. Aan tafel
Gewoon niet meer kopen die keukenrol. Echt. Gewoon laten staan in de winkel. Mik een vochtig washandje op tafel en je hebt een nog beter servet dan die te snel scheurende stukken papier. Wij vervingen de plastic bordjes (die gingen naar de kringloop of gebruikte we als onderzetter bij planten/ als verfmengbord) voor bamboe borden. Mochten die ooit stuk gaan, dan zijn ze zeer goed composteerbaar.

9. Digitaal
We kijken tv digitaal, we luisteren muziek digitaal… waarom dan niet ook de krant of boek lezen digitaal? Helemaal handig op vakantie als ze daar jouw favoriete krant niet verkopen én je houdt een hoop ruimte over in je koffer als je alleen een e-reader meeneemt en geen 15 kilo aan boeken. Oja en een nee-nee sticker op je brievenbus maakt dat je ook geen reclamefolders krijgt; download als alternatief de app op je telefoon en je kunt toch aanbiedingen van winkelketens bekijken.

10. Herbruikbaar

Naast herbruikbare flessen en trommels gebruiken we het liefst zoveel mogelijk materialen zo vaak mogelijk: oplaadbare batterijen, wasbaar maandverband, herbruikbare knijpfruitzakjes, glazen potjes om spijkers en schroefjes in te bewaren, restjes behang om mee te knutselen, … afijn, je snapt.

Ken jij het Meldpunt Verpakkingen al? Dit meldpunt stimuleert het bedrijfsleven om verpakkingen duurzamer te maken. Je kunt ze tippen als je een verpakking te omslachtig vind.

Dat wij alle bovenstaande punten opvolgen maakt ons als gezin echt niet heilig. Of de beste recycelaars van het land. We doen ons best maar het kan altijd beter. Ook al is dat misschien de bekende druppel op de gloeiende plaat. Liever die druppel dan helemaal niks doen. Heb jij nog een goede tip waardoor ons afval nog minder kan worden? Deel hem hieronder.

#nowasteweek - recycling van kleding
Nowasteweek - herbruikbare fruitzakken
#nowasteweek - hergebruik verpakkingsmateriaal
#nowasteweek- herbruikbare lunchtrommels en drinkbekers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.oermensjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 62 reviews.