10 tips om te gaan Kamperen met kinderen  – kamperen als een baas

kamperen met kinderen

Het wordt langzaam weer mooi weer, de kampeerkriebels komen weer naar boven. Wat is er nou zo leuk aan kamperen? Je ritst je tent open en bent lekker buiten. Je stapt je tent uit en staat in een grote speel oase, kamperen kan bijna overal, dus je komt op veel nieuwe plekken. Moet ik nog meer zeggen 🙂

We kamperen al met kinderen sinds Mijntje drie maanden oud was en alhoewel we dat toen reuze spannend vonden ging het buitengewoon goed. De afgelopen jaren hebben we als gezin veel ervaring opgedaan rondom kamperen met kinderen. Je leest het terug in deze tips.

1 – Luisterboeken voor onderweg

Al onze kinderen hebben een muziekapparaatje met daarop een aantal luisterboeken. Sprookjes doen het erg goed, maar ook het verhaal van Pluk van de Petteflet, of Jip en Janneke (6 CDs!), Pippi, of Mees Kees zijn populair. Onze oudste luistert ook graag naar Kinderen voor Kinderen, dat is leuk voor even totdat ze mee gaat zingen met haar koptelefoon op 🙂

Babygebaren

CD Lotte en Max

14.95

Er zijn speciale koptelefoons te koop voor kinderen waarbij het volume gemaximeerd is – deze gebruiken wij. Zo voorkom je gehoorschade, en hoef je niets steeds te checken of het geluid te hard staat. Vooral voor de lange afstanden is dit erg fijn. De luisterboeken en liedjescd’s hebben we op onze oude iPods gezet.

2 – Bekijk de plattegrond goed voor je kiest

Iedere camping heeft een plattegrond van het terrein op de website. Bij onze selectie kijken we waar de toiletgebouwen zijn – het is namelijk fijn als je kinderen zelf naar de WC kunnen lopen en je niet iedere keer mee hoeft. Verder selecteren we op de aanwezigheid van speeltoestellen, zandbakken, en springkussens. Ook is het fijn als je niet direct naast de disco of het restaurant staat. De beste campings hebben een waterpomp met zandspeelplek waar je lekker smerig wordt. De waterpompen bij Wega en Harskamperdennen zijn uitmuntend.

kamperen kids tips

3 – Temper je verwachtingen op dag 1

De eerste dag is altijd een beetje stressen. De rit duurt te lang, het is slecht weer, de kinderen zijn erg druk…  Als je er dan bent wil je graag zo snel mogelijk de tent opzetten, maar de kinderen willen rennen na uren stilzitten. Eerst een rondje lopen over de camping en daarna samen de tent opzetten werkt heel goed. Wij geven de kinderen vaak kleine klusjes waar ze mee kunnen helpen: luchtbedden opblazen, haringen uitzoeken, of we maken een plekje waar ze even kunnen spelen. Wanneer alles staat heb je echt geen zin meer om te koken, dan is het fijn wanneer je iets van thuis uit de vriezer hebt meegenomen.

4 – Creëer een rustplekje in de tent

De hele dag actief buiten, op pad, op sleeptouw met actieve vaders en moeders die allemaal dingen willen doen is best vermoeiend voor de kids. Wij maken altijd een afgebakend speelhoekje in de tent waar ze even lekker rustig kunnen spelen zonder gedoe. Hier leggen we een dekentje op de grond en leggen er de speelspullen omheen – boekjes, spelletjes, speelgoed. Als ze zich lekker terug willen trekken kan dat.Te warm in de tent? Dan verhuist dat speelhoekje naar buiten in de schaduw.

5 – Iets leuks hoeft niet duur te zijn

Laten we wel wezen: op vakantie gaan is vaak al duur genoeg. De uitjes die je gaat doen hoeven daarom ook helemaal geen berg geld te kosten. Geocachen bijvoorbeeld, kan overal. Je komt gratis op de mooiste plekken via een toffe speurtocht. Of grote stadsparken. Lekker picknicken, beetje voetballen en vaak is er ook nog een toffe speeltuin. Parc Municipal in Luxemburg-stad is mijn favoriet. Informeer ook eens bij de plaatselijke VVV naar speciale toeristenpassen waarmee je korting krijgt op heel veel uitjes.

6 – Vergeet je lunch spullen niet

Met kinderen ben je op de camping ‘s ochtends vaak net iets langer bezig dan thuis, bovendien is het vakantie. Voor we op pad zijn is het zo 10 uur, en het gevolg hiervan is dat je rond de lunchtijd ergens op locatie bent. Het is slim om dan je lunch bij je te hebben – neem dus je drink-in-the-box, lunchskins en andere toebehoren mee op vakantie.

7 – Maak regels voor op de camping

Zodra je kids doorhebben waar de speeltuintjes zijn is het moeilijk om ze bij de tent te houden. We maken dan ook aan het begin van de vakantie heldere regels over wat wel en niet mag. Is het OK als ze zelf naar het toiletgebouw gaan? Mogen ze zelf naar de speeltuin, op welk moment van de dag. Spreek af dat ze even vertellen waar ze naar toe gaan, en of ze bij een camping vriendje of vriendinnetje gaan spelen. Zorg er in ieder geval voor dat ze de tent goed terug kunnen vinden.

kamperen met kinderen

8 – Ga een oefen-nachtje kamperen

Altijd fijn als je alles gepakt hebt en het past niet in de auto. Of je hebt een nieuwe tent, en je hebt geen idee hoe deze opgezet moet worden. In dat geval is het fijn om alles een keer getest te hebben en een oefennachtje te gaan kamperen. Wil je alleen de tent opzetten, dan kun je ook kiezen voor een dagcamping. De dagcamping op de Holterberg bijvoorbeeld.

9 – Een kinderwasplek is erg handig

Er zijn campings die een speciale ruimte hebben ingericht om kinderen te wassen. Vooral voor baby’s en dreumessen is het prettig om niet in bad te hoeven in een tochtig toiletgebouw tussen de tandenpoetsende mensen. Een verwarmd sanitair met een echt kinderbadje of douche is erg welkom, zeker als het niet al te mooi weer is op de camping. Vooral op grote campings vind je vaak extra voorzieningen voor kinderen – zoals bijvoorbeeld op de Berenkuil in Drenthe. Wij kamperen liever op wat kleinere natuurcampings, en op de Harskamperdennen in de buurt van Kootwijk is het sanitair ook top.

10 – Have fun!

Ok ok ok, ik wilde ook direct huiswaarts keren na een kapotte auto, een heenweg van zeker 36 uur, een lek grondzeil, de koelkast die het begaf én drie dagen regen. (Ja dit was 1 vakantie…) Maar een groot overdekt zwembad, niet hoeven koken of warme chocomelk met slagroom in een gratis binnen speeltuin doen dan wonderen. Dan kan ik er best nog een dagje tegenaan. Achteraf zijn het de mooiste verhalen en de beste herinneringen. Met andere woorden: heb het leuk! Fijne vakantie.

tips kamperen kinderen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.oermensjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 56 reviews.