Babybjörn Productdag

babybjörn productdag

Afgelopen week bezocht ik, samen met zo’n 20-tal andere collega draagconsulenten, de Babybjörn productdag. Ik postte daarover op mijn facebookpagina. Dat deed een hoop stof opwaaien. Laat ik daarom eens uitleggen waarom ik naar deze dag ging. Niet als verdediging, maar gewoon, mijn kant van het verhaal.

Ergonomisch dragen

Als draagconsulent ben ik voorstander van ergonomisch dragen. Dat was ik overigens daarvoor ook al, maar nu ik nog meer uitleg heb gekregen over de theorie erachter helemaal.

Ergonomisch dragen is eigenlijk het ondersteunen van de natuurlijke houding die je kind aanneemt. Daarbij hou je rekening met het feit dat je het gewicht van je kind gelijkmatig verdeelt over je eigen lichaam. Je draagt dus op zo’n manier die goed is voor jou en je kind.

De juiste ergonomische houding voor je kindje is de ‘kikkerhouding’ (of misschien ken je deze houding onder de naam ‘M- houding’ of ‘hurk-spreid-houding’).  Je kindje zit rechtop met zijn gezicht naar het jouwe gericht. Ondersteund van knieholte tot knieholte en met zijn billen lager dan zijn knieën, waardoor een lichte bolling van de rug ontstaat. Zo zitten de heupen in de juiste natuurlijke houding

Babybjörn en ergonomisch?

Ja, ook ik had mijn vraagtekens daarbij. Toen ik mijn oudste 10 jaar geleden in een draagzak ging dragen, was dat ook die bekende bungelzak die wel van karton leek. Niks mee-rekkend, niks ergonomisch, achteraf gezien een onding. Maar wist ik veel.

Die draagzak is inmiddels verleden tijd. De nieuwe modellen van Babybjörn zijn veel flexibeler, van zachtere stof en er wordt veel meer nagedacht over ergonomie. Een groot deel hiervan is te danken aan het feit dat Babybjörn en mijn collega draagconsulenten met elkaar in gesprek blijven gaan. Ik vind het stoer dat Babybjörn zo met de billen bloot gaat en een zeer kritisch publiek uitnodigt om haar nieuwste dragers te testen, open staat voor onze (niet altijd even tactvolle) opmerkingen maar bovenal daar wat mee probeert te doen.

Probeert. Want persoonlijk vind ik de nieuwste draagzak ‘move’ nog niet 100% perfect. Dat is sowieso een lastige uitspraak, want de draagzak die voor mij perfect is, hoeft dat voor jou niet te zijn. Immers; jouw kind en jouw lichaam zijn anders dan die van mij, wat maakt dat een draagzak jouw anders past dan mij.

Deze nieuwste draagzak is speciaal gemaakt voor ouders die onderweg zijn. Het is een draagzak die geschikt is van new born tot ongeveer 12 kilo en alleen geschikt voor buikdragen. De ‘Move’ heeft een zacht rugpand, heel flexibel. Onderaan, bij de beentjes, kun je de stof strakker trekken, zodat de ondersteuning beter van knieholte tot knieholte is.  Daarnaast kun je het bovenste gedeelte van het rugpand omklappen om zo het nekje van je kind beter te ondersteunen. De armpjes kun je zowel in als uit de draagzak doen.

Al testend waren we niet enorm ontevreden. Ja het kan beter. Ja er zijn duidelijk aanwijsbare verbeterpunten. Maar voor sommige ouders is dit wellicht een hele fijne draagzak. Babybjörn ging naar huis met een lijst vol opmerkingen, suggesties en kritische noten van ons. Win-win lijkt me zo.

Promoot ik Babybjörn?

Allereerst: als draagconsulent ben ik onafhankelijk. Ik wordt niet ingehuurd of betaald door een draagmerk om jullie dat aan te smeren. Ik adviseer graag wat voor jou de beste doek/drager is, ongeacht het merk.

Door naar een productdag van een bepaald merk te gaan vind ik niet dat ik dat merk extra promoot dan andere. Ik ga naar een productdag om het verhaal achter de doek of drager te horen, te horen waarom er welke keuzes zijn gemaakt en om het vervolgens zelf te kunnen testen.

Er zijn ouders die met een reeds gekochte draagzak van een merk, in dit geval de Babybjörn naar mij toe komen. (Het is immers een merk wat op veel plekken te koop is, vaak voor een gunstige prijs) Dan is het fijn als ik ze kan helpen afstellen zodat het kindje er het lekkerst in zit. Door mijn bezoek aan die productdag leer ik de drager kennen en kan ik er op maat advies over geven. Wat iets heel anders is dan dat ik nu iedereen verplicht de draagzak ga lopen aansmeren.

Ik ben blij dat er zoveel keuze is op de markt; zo lukt het vast om voor iedereen de best passende drager te vinden. Ik doe mijn best om daar zoveel mogelijk kennis over te vergaren zodat ik ook jou het beste advies op maat kan geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.oermensjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 58 reviews.