Babygebaren, aan de slag

babygebaren

Babygebaren is makkelijk te leren en erg leuk om te doen. Babygebaren is een methode die gebruikt wordt bij kinderen bij wie praten nog niet lukt. Het is een handig hulpmiddel zodat deze kinderen zich toch kunnen uiten terwijl ze dat met woorden nog niet kunnen. Dit maakt het een fijne methode voor kinderen tussen de 0 en 4 jaar, zij zijn immers nog druk bezig met leren praten en kunnen zich nog niet altijd (verstaanbaar) duidelijk maken. Met behulp van gebaren kunnen zij vertellen wat er aan de hand is.

Wat is babygebaren?
Babygebaren is het ondersteunen van je gesproken taal met gebaren. Niet alles wat je zegt ga je ook gebaren, enkel de belangrijkste woorden uit je zin. Om daar extra nadruk aan te geven, gebaar je dat woord ook. Bijvoorbeeld in de zin: “Kom je aan tafel, we gaan eten.” Maak je het gebaar voor ‘kom’ en het gebaar voor ‘eten’ op het moment dat je deze woorden uitspreekt.

Kleine kinderen leren door na te doen. Ze kijken naar ons en imiteren ons. In gedrag en in spraak. Praten is voor een klein kind nog heel moeilijk, bewegingen nadoen gaat veel makkelijker. Dat komt door de motoriek. Bewegingen nadoen valt onder grove motoriek en die is veel eerder goed ontwikkeld dan de fijne motoriek. Het aansturen van de spieren rond je mond valt onder fijne motoriek, wat maakt dat kinderen pas later kunnen praten.

Hoe doe je dat dan?
Vanaf ongeveer 6 maanden is de motoriek van een kindje goed genoeg ontwikkeld dat hij de gebaren die jij maakt snapt én terug kan gaan maken. Dat is dus een goed moment om de gebaren te gaan introduceren. Begin met een stuk of 5 gebaren. Er zijn geen speciale start-gebaren, kies vooral gebaren die voor jullie handig zijn. Wat komt er veel en vaak voor? Welke woorden zeg je daardoor vaak? Gebruik dan die gebaren. Heb je bijvoorbeeld een hond, dan is het gebaar ervoor handig om snel te introduceren. Doordat het gebaar vaak voorkomt, is de kans op herkenning groter. Het maakt ook dat je kindje het sneller oppikt en er op gaat reageren en zelfs nadoen.

Afhankelijk van de leeftijd van je kind, komen bepaalde woorden veel en vaak voor. Bij een baby kies je logischerwijs voor de gebaren van de basisbehoefte zoals eten/drinken/slapen/spelen/luier verschonen. Langzaamaan komen daar speelgoed-gebaren, verschillende eet/drink gebaren en activiteiten bij. Bij een peuter is de leef- en interesse wereld al veel groter en kun je dus enorm uitbreiden. Denk hierbij aan gebaren van vervoersmiddelen, dieren in de dierentuin en kledingstukken.

Iedere keer als je het woord zegt, maak je ook het gebaar. Zo simpel is het. Na verloop van tijd (én consequent volhouden van jouw kant) herkent je kind het gebaar en gaat proberen dit zelf ook te maken. Kan je kind eenmaal het woord uitspreken, dan zal het gebaar op de achtergrond raken of zelfs helemaal verdwijnen. Dat is niet erg. Babygebaren is bedoelt als hulpmiddel om te kunnen praten. Kan een kind eenmaal praten dan heeft hij dit hulpmiddel niet meer nodig, het heeft zijn dienst bewezen.

Waar vind ik die gebaren?
Persoonlijk ben ik er groot voorstander van om gebaren te gebruiken uit de Nederlandse Gebarentaal. Dat zijn de gebaren die doven en slechthorenden ook gebruiken. Deze gebaren zijn makkelijk te onthouden en overal terug te vinden. Er zijn app’s, website’s, boeken, dvd’s, etc. Bovendien heb je, doordat je deze gebaren gebruikt, de overlap met doven en slechthorenden. Daarnaast worden deze gebaren ook gebruikt binnen de logopedie, het speciaal onderwijs en de zorg. Handig, gebruiken we allemaal dezelfde.

Daarnaast ben ik ook groot voorstander van het volgen van een workshop of cursus waar je deze gebaren krijgt aangeleerd. Een app is handig hoor, maar dan moet je van een klein scherm een ingewikkelde beweging leren. Zonder uitleg, geheugensteuntje of handige tips die je bij een workshop wel krijgt. Daarnaast krijg je bij een workshop of cursus ook veel tips en uitleg hoe je gebaren kunt inzetten, leer je liedjes met gebaren, oefen je met voorlezen met gebaren. Als je die basis dan eenmaal onder de knie hebt, is een dvd of app als aanvulling/ naslagwerk zeker aan te raden. Een inspirerende workshop of cursus, die gebruik maakt van gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal volg je bij mij collega’s van Baby- en kindergebaar. Oermensjes heeft ook een uitgebreid assortiment babygebaren materiaal om zelf mee aan de slag te gaan. Natuurlijk zijn er meerdere babygebaren-aanbieders. Echter, niet allemaal maken ze gebruik van de gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal. Let daar dus even op bij aanschaf/inschrijving.

Gebruik jij al babygebaren? Ik lees graag je ervaring, post je die hieronder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.oermensjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 78 reviews.