Corona – 5 tips voor ouders om zelf niet om te vallen

Fijne tips voor pappa’s en mamma’s tijdens de Corona stilstand

Daar zitten we dan. De komende drie weken zit vrijwel iedereen thuis. Vaak ook nog met kinderen en een stapel werk van je baas. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik zie daar best een beetje tegen op. Natuurlijk heb ik de leukste en de liefste kinderen en ben ik graag bij ze. Maar pooh he, drie weken thuis werken en hun helpen met schoolwerk/ vermaken, dat is best een opgave. Zeker als manlief ook thuis werkt, dan zitten we ineens best veel uren bovenop elkaars lip.

We gaan er het beste van maken. Kom op zeg, wij zijn sterker dan dat stomme Corona virus en dat zullen we eens even laten merken ook. In de groengoed-gebabbel groep op facebook ontstond al een mooi topic met fijne spel/ les suggesties voor de kinderen. Daarnaast komt school binnen enkele dagen met thuiswerk en staat er een wereld aan knutselvoorbeelden op bijvoorbeeld Pinterest. Nog los van hun eigen speelgoed.

Kortom, ik maak nu even een lijstje met fijne tips voor al die papa’s en mama’s die even (te) veel ballen in de lucht gaan houden de komende week, net als ik vast eens diep zullen zuchten en maar weer doorgaan. Hopelijk kun je er met deze opmerkingen voor zorgen dat jij niet omvalt, want daar heeft niemand wat aan.

  • Die lat hoeft echt niet zo hoog!

Dat fijne verantwoordelijkheidsgevoel he; we willen dat onze kinderen zich niet vervelen, niet achter raken met school, gewoon 32 uur werken voor de baas, een schoon en opgeruimd huis en dat allemaal in 1 week. DAT PAST NIET!

Een skype gesprek met een jengelende peuter op de achtergrond, een sollicitatiebrief schrijven terwijl je je baby voert, eten koken terwijl je je mail checkt… klinkt allemaal verre van handig. Maar troost je, iedereen zit in die situatie, dus niemand vindt het gek als die mail een dagje later komt.

  • Me-time.

Hoewel het bijna onvoorstelbaar klinkt: las gewoon me-time in. Ga een keer gelijk met je kinderen naar bed: thee, chocolade en netflix it is! Of schaf jezelf een heerlijk ruikend stukje zeep aan en duik extra lang onder de douche/ in bad. Wandelen of (hard) lopen buiten mag gelukkig ook nog steeds, profiteer ervan dat het langer licht is en maak een rondje wanneer je kinderen (nog/al) in bed liggen. Geen idee hoe je tijd voor jezelf moet maken terwijl er nog 863 huishoudelijke klusjes liggen te wachten? Zet muziek op en blehr keihard mee terwijl je de vaatwasser uitruimt of de was opruimt, ga alleen boodschappen doen (lopend desnoods, heb je nog een kwartiertje extra) of verschuif je werk naar de avond en neem vrij af tijdens het middagdutje van je uk.

  • Even geen ouders zijn.

Mijn man en ik plannen, corona of niet, iedere week 1 avond voor ons tweetjes. Heilig is die, er komen dan geen andere afspraken door en we doen de deur alleen open voor de maaltijdbezorger. Samen op de bank, pizza eten en tv kijken terwijl de kinderen in bed liggen. Beetje de week doornemen, spelletje doen en bijkletsen. Die avond gaat de komende week nog belangrijker worden, even geen ouders zijn en tijd voor elkaar maken. Extra toevoeging voor ons: even geen journaal met corona-berichten aan, maar een virusvrij avondje.

  • Spelen is ook leren.

Wees creatief met de activiteiten. Combineer het huishouden met schooltaken en bespaar tijd. Laat je kind meehelpen met koken: recept lezen, alles afwegen, het is net rekenen. De tuin lente-klaar maken is een perfecte biologieles: welke plantjes staan erin, welke vogels komen in de tuin? Kaartjes schrijven naar opa en oma (bekende en onbekende, wij schreven kaartjes voor de bewoners van het bejaardentehuis) is een mooi taallesje.

  • Laat je niet gek maken, gebruik je gezond verstand.

De (social) media buitelt over elkaar heen met nieuwsberichten, adviezen en regels. Fake news en oplichters zijn alweer de lachende derde. Gebruik dus je gezond verstand. Zoals de test om 10 seconde je adem in te houden. Lukt dat? Dan heb je geen Corona. I doubt (of zoals een vriendin zei: als je 10 minuten je adem in kunt houden, weet je ook zeker dat je het niet meer hebt!) Een onbekende biedt aan om boodschappen voor je te doen? Super lief! Maar bestel ze zelf en laat ze door die onbekende ophalen bij het pick-up point, dan hoef je geen geld of pincode mee te geven.

Niemand weet hoelang dit precies gaat duren, dus laten we er met elkaar maar het beste van maken. Meld je aan bij de groengoedgroep  en lees mee met leuke activiteitentips voor je kinderen. Let op elkaar en je medemens. Oermensjes blijft ondertussen onverminderd open. Zolang PostNL nog pakjes blijft bezorgen, stuur ik ze nog op. Mocht het op wat voor manier dan ook niet meer veilig zijn voor mezelf en/of de PostNL medewerkers, dan verzin ik iets anders. Maar tot die tijd; wees welkom in de groengoed shop voor jou en je kind

 

Lijk het je ook leuk om ideëen uit te wisselen over groen-goed producten, en ervaringen over duurzaam opvoeden met elkaar te delen? Schrijf je dan nu in voor de Groen Goed Gebabbel Facebook groep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.oermensjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 78 reviews.