Een plasticvrije vakantie

een plastic vrije vakantie

Afgelopen Pinksterweekend waren wij een (heel) lang weekend op Ameland. Zou dat plastic-vrij kunnen? We hebben het geprobeerd, hieronder lees je onze ervaring.

Overigens: wij zijn echt niet heilig. We kochten ook voorverpakte ijsjes of een brood in een plastic zak uit de supermarkt. Maar er is wel al genoeg afval op deze wereld en dat kan best een beetje minder. Als we daar bij kunnen helpen is dat heel fijn. Dat dat ons ook nog eens heel makkelijk af ging, is helemaal fijn.

Het verblijf

We logeerden dit weekend in de omgebouwde Jeugdherberg ‘Sier aan Zee’. Wat trouwens een dikke vette aanrader is voor gezinnen met kinderen. Je eigen slaap- en badkamer, een centrale eetzaal voor het ontbijt (inbegrepen) en het diner (als je wilt). De gebouwen liggen in een L vorm, met uitkijk op een groot speelterrein met voet- en volleybalveld en diverse speeltuintoestellen. De grens is het bos, het strand is 500 meter de andere kant op.

Terug naar die slaapkamer. De bedden dek je zelf op, met het lakenpakket wat voor je klaar ligt. In een plastic hoesje. Dat zal wel een dingetje zijn vanuit de wasserij, om alles in kant- en klare pakketjes te hebben en dus makkelijk om neer te leggen op de bedden. Maar een papieren zak of wikkel zou m.i. net zo goed werken.

Het ontbijt en diner gaat in buffetvorm. Niet met kleine voorverpakte jam en chocopasta, maar gewoon grote potten waarvanuit voor je werd opgeschept. Net als manden vol losse broodjes, crackers en beschuiten. We hebben geen plastic gezien.

Onze activiteiten

Wij gingen er iedere dag op uit. Na het ontbijt smeerden we op onze kamer lunch, die we verpakte in de herbruikbare zakjes van Roll’n eat. Het drinken ging mee in de Klean Kanteen thermosflessen en de Drink in the Box. Bij de supermarkt kochten we 1 grootverpakking melk/ siroop/brood/etc zodat we maar 1x afval hadden in plaats van iedere dag 5 kleine pakjes drinken (of meer). Eigenlijk doen we dit bij dagjes weg altijd, dus het was heel gewoon om nu op vakantie deze zakjes en bekers mee te nemen. We kozen wel bewust voor de zakjes en niet de broodtrommels, die zijn veel zwaarder en nemen veel meer plek in.

Leerpuntje: ook op vakantie hadden we best onze herbruikbare groentezakken mee kunnen nemen (die prop je altijd wel ergens tussen) zodat we ook gewoon los fruit/ losse groente hadden kunnen kopen in plaats van een voorverpakte variant of een plastic zak uit de winkel te gebruiken. (al hebben we de plastic zak van de appels dan weer hergebruikt als grote broodzak, maar toch…)

Het was dit Pinksterweekend ook nog eens heerlijk weer. De zonnebrandcrème moest dus ook mee. Hiervoor hebben we de sticks van We Love The Planet in gebruik. De verpakking is van karton. Daarnaast hebben we zowel onszelf als de kinderen er mee ingesmeerd. Wat heel makkelijk gaat (en lekker ruikt) maar bovenal goed werkt. Niemand is verbrand.

Dit doen we de volgende keer anders

De terugreis viel na 1 juni, de dag waarop mondkapjes in het OV verplicht werden. Vanaf Ameland moet je terug met de boot, wat ook onder het openbaar vervoer valt. ‘oja we moeten dus een mondkapje’. Snel maar even een pakje wegwerp-varianten gekocht. Manlief heeft per 1 juli een andere baan waar hij met de trein heen gaat, hij gaat er nu een paar herbruikbare laten maken.

We zijn nu niet op een terras beland. (want dat moest je reserveren en in de vakantie zijn wij niet zo goed in de tijd bijhouden) In de zomervakantie gaan er wat rvs-rietjes mee en vraag ik een ober nadrukkelijk om de plastic variant achterwege te laten. In plaats van een voorverpakt ijsje kopen we dan wellicht weer schepijs in een hoorntje, zodat je die verpakking mooi kunt opeten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.oermensjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 75 reviews.