Geocachen: schatzoeken met je telefoon

Het is Lente! Tijd om lekker veel buiten te zijn. Na school lekker spelen in de speeltuintjes hier in de buurt, voetballen op het veldje voor de deur of taarten bakken in de zandbak in de tuin. In het weekend is er tijd voor langere uitstapjes: geocachen, hier thuis ‘schat zoeken’ genoemd.

Men neme: een gps-apparaat (In ons geval een mobiele telefoon met bijpassende app), een paar wandelschoenen, een broek waarvan het niet erg is als er moddervlekken op komen, een rugzak met gevulde drink in the box bekers, lunchskins met boterhammen en wat fruit, een fototoestel (diezelfde telefoon dus), en een tasje met handige spullen. Dat tasje bevat dan een pincet, een magneet, een stukje touw, rolletje plakband, een pen en wat ruilmateriaal. Oja, en droog weer is ook fijn.

Geocachen, schatzoeken met je telefoon

Wat is geocachen?
Geocachen is een buiten activiteit waarbij je met behulp van coördinaten (die je invoert in een gps apparaat of daarvoor bestemde app op je telefoon) op zoek gaat naar verstopplaatsen. Zo’n verstopplaats kan bestaan uit enkel een logboekje waarin jij schrijft dat je deze cache hebt gevonden. Maar een verstopplaats kan ook een groter formaat schat bevatten waar kleine cadeautjes in zitten om te ruilen. Aangezien de hele wereld, ieder land, iedere plek een coördinaat heeft, kun je geocachen dus over de hele wereld spelen. Meld je aan via geocaching.com en speel vanmiddag nog.

Soort caches
Je hebt caches letterlijk in alle soorten en maten. De kleinste die wij zijn tegen gekomen was zo groot als de bovenkant van een punaise. (Hoe zoek je je een slag in de rondte 😉 ). De grootste formaten hebben de afmeting van een flinke broodtrommel.

Caches zitten vaak in de grond verstopt; onder een boomstam of ingegraven in de grond en bedekt met bladeren. Maar we vonden ook caches verstopt in nestkastjes, in een mini-bieb, onder een traptrede, picknicktafel of houten bankje.

Je hebt caches waarbij je een coördinaat invoert, loopt naar de aangegeven plek en daar gaat zoeken. De traditionele. Leuk voor even tussendoor. Mijn man gaat voor zijn werk nogal eens naar het buitenland en probeert dan in de stad van zijn bestemming wat van deze oppikkers te vinden. Er zijn ook caches waarbij je thuis eerst een puzzel moet zien op te lossen om het betreffende coördinaat te ontcijferen, een mysterie cache. Niet mijn favoriet…ik ben niet zo goed in puzzels. Welke soort cache ik wel erg leuk vind, zijn de routes, de multi’s. Bestaande uit meerdere sub-coördinaten en bij ieder sub-coördinaat beantwoord je een vraag of voer je een kleine opdracht uit. (iets tellen, een raadseltje oplossen, etc) Iedere goed uitgevoerde opdracht levert je dan een cijfer op. Als je alle sub- coördinaten bezocht hebt, heb je een reeks cijfers die het eind coördinaat, de ‘echte schatplek’ vertellen. Om het dan helemaal leuk te maken hebben alle sub-coördinaten een eigen thema. Zo liepen wij een keer een route over bijen, over David de Kabouter en over Spongebob. Super gaaf om te zien hoe creatief de makers zijn geweest bij het bedenken, maken en verstoppen van de diverse (sub) caches. TIP! Op de geocache website (of via de app) zoek je naar een cache bij jou in de buurt. Wij geven als zoekwoorden vaak de lengte op die we max (met kinderen) willen lopen, of juist dat we een kindercache zoeken.

De oermensjes cache vinden?
Wij spelen onder de naam ‘de woko’s’. (Van Woertman en Koster, onze achternamen) Onder deze naam hebben wij ook diverse caches gemaakt; “een rondje speeltuinen” : via de diverse speeltuintjes in de buurt kom je uiteindelijk voor onze deur uit om de schat te vinden. We maakten ook diverse Sprookjesboom oppikkers: kleine schatjes met enkel een logboekje maar die gezamenlijk wel (tzt) leiden naar de ‘gouden sprookjesboom’.  Ik ben benieuwd of jij ze allemaal kunt vinden!

2 reacties op “Geocachen: schatzoeken met je telefoon

  1. Pingback: 10 tips om te gaan Kamperen met kinderen  - kamperen als een baas - Oermensjes

  2. Pingback: Joebelebambam, een gorgelfeestje - Oermensjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.oermensjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 72 reviews.