Grapat Mandala, wat moet je er mee?

grapat mandala

Grapat Mandala, een doosje met 24 tot 36 dezelfde vormpjes in 3 verschillende kleurtinten. De mandala serie van Grapat is enorm populair, maar wat kan je er nou eigenlijk mee? In dit blog geef ik je wat tips en inspiratie.

Maar laten we beginnen met een Mandala, wat is dat nou eigenlijk?

Een mandala is een cirkel, een rondje, vaak met allemaal mooie symmetrische onderdelen. Alle die onderdelen zijn gerangschikt rondom het middelpunt van de cirkel. Doordat het een cirkel is, kent het geen begin en geen eind. Mandala komt uit het Sanskriet, de oude Indische Taal. Het betekend ‘magische cirkel’ of ‘magisch wiel’. Het wordt veel in het Tibetaanse boedhisme gebruikt om tijdens het mediteren de aandacht te vestigen op het midden. Door de geometrische, symmetrische vorm, wordt er gezorgd dat de aandacht automatisch naar het middelpunt gaat.

Terug naar de mandala sets van Grapat; hiermee kun je zelf zo’n figuur maken. En daarvoor hoef je echt geen 20 setjes te hebben, met 1 kan het ook. Een setje bestaat uit zogenaamde ‘loose parts’. Speelgoed dat bestaat uit losse figuurtjes waarbij jij bepaalt wat het is, of welk doel het heeft. Er komt geen gebruiksaanwijzing bij, die bedenk je zelf.

Grapat stimuleert de fantasie van kinderen

De setjes zijn ideaal speelgoed voor kinderen. Ze stimuleren het tellen, sorteren, het leren kennen van vormen en kleuren, maar stimuleren ook de fantasie en het spelen in de ruimte. 

Je kunt een mandala leggen op de grond, maar het is, zeker voor jongere kinderen, ook heel fijn om dit op een ietwat afgebakend stuk te maken. Een tafel of bijvoorbeeld een ronde speelplaat zodat ze niet het overzicht in de ruimte kwijtraken en daardoor niet tot spelen komen.

Op de foto’s zie je diverse mandala’s gelegd waarbij kleuren en vormen gesorteerd zijn. Maar ook voor het stimuleren van de fantasie is dit speelgoed heel geschikt. Kinderen bepalen zelf wat iets is; de ronde schijfjes zijn muntjes in de winkel, de rode druppels zijn het vuur die door de blauwe druppels (het water) geblust worden. Hoeveel druppels heb je nodig? Spelenderwijs leren kinderen tellen en rangschikken. Uitgespeeld? Dan staan de setjes mooi als aankleding op je seizoenstafel. 

Door de verschillende kleurtinten kun je ook met 1 setje Mandala al aan de slag met het leggen van figuurtjes, het sorteren, het tellen en het aankleden van je seizoenstafel. Fijn, zo kun je uitproberen of het wat voor je is en of er wel mee gespeeld wordt. Natuurlijk kun je de sets ook combineren met de seizoenssetjes, losse poppetjes en andere loose parts van Grapat.

grapat mandala
grapat mandala

Grapat houten speelgoed

Grapat mandala blank hout (22-242)

35.95

Grapat houten speelgoed

Grapat mandala houten tulpen (22-240)

15.95
15.95

Grapat houten speelgoed

Grapat mandala sneeuwvlokjes (21-222)

15.95

Grapat houten speelgoed

Grapat mandala bloemblaadjes (21-221)

14.95

Grapat houten speelgoed

Grapat mandala ananas (21-220)

15.95

Grapat houten speelgoed

Grapat mandala oranje kegels (19-206)

13.95

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.oermensjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 97 reviews.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt