seizoenstafel

tips seizoenstafel

Seizoenstafels

Ik kende de term maar eigenlijk ontstonden ze hier per ongeluk.

Mijn zoon stamt af van de eksters denk ik. En er stroomt verzamelaarsbloed door zijn aderen. Dus toen hij een zoveelste herfstdag thuis kwam met zijn zakken vol eikeltjes, bladeren en kastanjes en die op het dressoir drapeerde, was onze seizoenstafel geboren.

Waarom het zo goed is om een seizoenstafel te maken?

Het is een heel fijn hulpmiddel om jonge kinderen te betrekken bij de kringloop van een jaar. Alle seizoenen, maar ook feesten, kunnen voorbij komen op een vaste plek in huis. Het geeft je kind een besef van tijd, ze beleven bewuster het jaarritme. Je haalt wat buiten in de natuur gebeurd naar binnen, wat zorgt voor herkenning bij je kind.

Van oorsprong komt het maken van een dergelijke tafel uit de antroposofische opvoeding. Met name op de Vrije School vindt je veel prachtige ingerichte plekken die meedraaien met de seizoenen. Je kunt er natuurlijk ook de feesten in verwerken die thuis en/of op school gevierd worden.

seizoenstafel

Hoe maak je een seizoenstafel?

Persoonlijk vind ik dat je dat lekker zelf mag weten. Ik vind er geen goed of fout aan zitten, het is wat jullie er samen, zelf van maken. Onze seizoenstafel bestaat altijd uit een mengeling van een mooie lap stof, houten speelgoed zoals de dieren van Ostheimer of Holztiger, een kaart, vilten kunstwerkjes, playmobil poppetjes, een stukje jaarring met stekers van Grimms en zelf geknutselde werkjes. Vaak komt er in de loop van de tijd ineens wat bij (we vonden iets prachtigs in de natuur) of verdwijnt er iets (het bewuste playmobilpoppetje was zeer nodig in het spel op zolder). Onmisbaar vind ik zelf de natuur: of dat nou een mooi bosje bloemen van de bloemist is of zelf gevonden stenen, alles kan. Juist door die natuur op de tafel te zetten wordt het zo zichtbaar wat er buiten aan de hand is, krijg je de herkenning bij kinderen.

Ik vind dat je vooral de tafel zo moet inrichten dat jullie het leuk vinden. Er zijn mensen die vinden dat er enkel hout op een seizoenstafel thuishoort, andere combineren. Maak er wat moois van. Het hoeft ook helemaal niet groot te zijn; je offert niet wekenlang je eetkamertafel op. Een stukje van het dressoir of 1 vensterbank kan al genoeg zijn.

seizoenstafel

Tips voor leuke seizoenstafels

Ben je nog helemaal nieuw in de wereld van seizoenstafels maken, dan heb ik hier wat handige tips/ richtlijnen en ideeën:

  • Maak de seizoenstafel op een vaste plek in huis. Dat zorgt voor herkenning, dat vinden kinderen fijn. Bij ons is dat altijd het dressoir, maar een vensterbank of plankje in de kast kan ook prima.
  • Als ondergrond gebruik ik een lap stof. Net wat ik heb liggen, al zijn er ook prachtige zijden doeken op de markt. Kies een kleur die past bij wat je wilt uitbeelden. (Pastelkleuren voor de Lente, heldere kleuren zoals oranje en geel voor de Zomer, warme kleuren zoals rood, bruin en groen voor de Herfst, koude kleuren zoals wit, blauw, grijs voor de Winter) Je kunt de lap natuurlijk ook als achtergrond gebruiken.
  • Versier de ruimte met spulletjes die passen bij het seizoen. Zo zetten we jonge Holztiger dieren op de lentetafel, mooie glimmende kastanjes in de herfst en schaatsen de playmobil poppetjes op de wintertafel. Heb je een mooi prentenboek wat gaat over het seizoen? Leuk om dat erbij te zetten: opengeslagen op een standaard. Een kaart met een mooie tekening over het seizoen, of zelfgeknutselde werkjes kunnen er ook prachtig bij.
  • Er zijn mensen die vinden dat de seizoenstafel enkel is om naar te kijken. Bij ons wordt er ook mee gespeeld. De poppetjes worden bijvoorbeeld neergezet alsof ze een activiteit doen. (Duiken in de zomer allemaal in de blauwe halve schijf van Grimms die het zwembad voorstelt) Juist doordat de kinderen er mee spelen, betrek je ze nog meer bij het seizoen, bij wat er in de natuur gebeurd. Ik kan me voorstellen dat dit ook makkelijker gaat wanneer je kinderen al wat ouder zijn en je onstuimige peuters liever weghoudt van je mooie Ostheimercollectie.

Oermensjes helpt je graag om inspiratie op te doen voor het inrichten van jouw seizoenstafel. Daarom zijn er speciale Lente, Zomer, Herfst en Winterpagina’s waar je allerlei attributen vindt om jouw seizoenstafel mee in te richten. Daarnaast starten we in de facebookgroep GroenGoed gebabbel regelmatig een onderwerp met inspiratie over seizoenstafels

lente

Kijk op de lente pagina voor leuke tips en producten over de lente

Grapat houten speelgoed

Grapat lenteset (16-165)

34.99
Uitverkocht

Holztiger houten speelfiguren

Holztiger veulen (80040)

9.99

Holztiger houten speelfiguren

Holztiger kuiken (80020)

6.49
11.79

Gluckskafer- houten speelgoed

Ahrens kaars bloemen

1.69
zomer

Kijk op de zomer pagina voor leuke tips en producten over de zomer

Grapat houten speelgoed

Grapat zomerset (16-162)

32.99

Ansichtkaarten

Ansichtkaart Zomer

1.25

Grapat houten speelgoed

Grapat mandala roze bloemen (18-203)

14.95
Uitverkocht

Holztiger houten speelfiguren

Holztiger papagaai (80178)

8.49
13.95
herfst

Kijk op de herfst pagina voor leuke tips en producten over de herfst

15.95

Grapat houten speelgoed

Grapat herfstset (16-163)

34.99

Holztiger houten speelfiguren

Holztiger paddenstoel (80233)

8.49
Uitverkocht
11.95
Uitverkocht

Decoratiemateriaal

Ostheimer Decoratiedoeken

11.95

Kijk op de winter pagina voor leuke tips en producten over de winter

Holztiger houten speelfiguren

Holztiger engel met ster (80288)

11.49

Grapat houten speelgoed

Grapat winterset (16-164)

32.99
Uitverkocht

Grapat houten speelgoed

Grapat poppetjes (15-109)

32.95
Actie

Holztiger houten speelfiguren

Holztiger jozef (80454)

5.00
Uitverkocht
16.95
Lijk het je ook leuk om ideëen uit te wisselen over groen-goed producten, en ervaringen over duurzaam opvoeden met elkaar te delen? Schrijf je dan nu in voor de Groen Goed Gebabbel Facebook groep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.oermensjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 97 reviews.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt