Sensomotorisch speelgoed – Wat moet ik dáár nou weer mee?

Wat is overprikkeld zijn?

Technisch gezien heeft het prikkelfilter in je hersenen dan teveel prikkels doorgelaten. Er is niet goed genoeg gefilterd wat wel en wat niet je hersenen moest bereiken en dus zitten er teveel prikkels in je hersenen.

Ken je dat gevoel? Dat je hoofd uit elkaar barst van alle indrukken die je vandaag op deed? Dat ieder woord dat nog tegen je gezegd wordt er eentje teveel is, je super onrustig bent en niks meer kunt hebben? Overprikkeld, ik ben het echt wel eens. Mijn kinderen net zo goed.

Mij gebeurd dat bijvoorbeeld na een dag op een beurs; zoveel mensen, kleuren, geluiden, geuren, beelden… dat kan mijn hoofd dan niet meer verwerken en raakt te vol.

Dagje Efteling is trouwens ook een garantie om overprikkeld te raken 😉 Kinderfeestjes, een gym-school-bso dag, … allemaal momenten die druk en veel zijn.

Wat helpt tegen overprikkeldheid?

Je wilt van die teveel aan prikkels af, hoe doe je dat? Laat ik voorop stellen dat ik natuurlijk geen dokter ben én dat ik het hier heb over af en toe een dagje teveel prikkels binnen krijgen. Als jij of je kind structureel, elke dag, enorm overprikkeld zijn dan is het wellicht een goed idee om een deskundige hierover te raadplegen.

Wat hier in huis helpt na zo’n drukke dag: sensomotorisch speelgoed. Wattus?

Speelgoed dat bedoelt is prikkels die via de zintuigen binnen komen te reguleren. Bij overprikkeld zijn maakt dit speelgoed dat je even tot rust komt na een drukke dag. 

Je kunt overigens ook last hebben van onderprikkeling; dan zijn er juist te weinig prikkels doorgelaten door het prikkelfilter. Je mist dan informatie, je hebt niet zo’n goed idee wat er precies om je heen gebeurd. Dan heb je dit speelgoed juist nodig om je zintuigen een extra stimulans te geven, extra te prikkelen.

Het is belangrijk dat de prikkelverwerking goed verloopt. Dat maakt dat je je goed kunt concentreren, kunt leren, kunt spelen. Kortom voor je algehele functioneren is een goede prikkelverwerking handig.

Welk speelgoed?

De voordelen van Sensomotorisch speelgoed? Het helpt bij de ontwikkeling van je zintuigen (je kunt er aan voelen, ruiken, proeven,…). De materialen stimuleren of kalmeren juist je zintuigen. Hierdoor leert je kind zichzelf te reguleren en kan het zich beter concentreren. 

Speelgoed wat ons daar goed bij helpt: klei, vingerverf, speelzand, waterbeads,… kortom speelgoed waarbij je lekker met je handen bezig bent. Eindeloos friemelen en voelen, even niet na denken over het doel van het spel (er is geen doel) en zo je gedachte even verzetten, tot rust komen.

Denk maar na: als jij een drukke dag hebt gehad op je werk, dan is het toch ook heel fijn om even een brood te bakken (deeg te kneden) of plantjes te verpotten (met je handen in de aarde wroeten), even niks te moeten en alleen maar even ‘zenn worden’.

Je kunt de sensomotorische materialen heel goed gebruiken samen met diverse andere soorten speelgoed: bakjes, schepjes en poppetjes bijvoorbeeld Je kunt ook prima combineren met natuurschatten zoals takjes, bloemen, bladeren en kruidenstengels. 

Alles in een grote bak en spelen maar; sorteren, voelen, stapelen, wat je maar kunt verzinnen. Het hoeft geen doel te hebben, er komt dus ook geen gebruiksaanwijzing bij dit speelgoed. Juist omdat eigenlijk over al regels en aanwijzingen bij zitten, bedenk je het nu maar even zelf.

Oermensjes heeft een groter groeiend assortiment van sensomotorische materialen in de webshop. Die ook nog eens allemaal milieuvriendelijk, zonder giftige stoffen en duurzaam in gebruik zijn. Biologisch afbreekbare waterparels, speelrijst gekleurd met voedingskleurstof en klei gemaakt van plantaardige producten. 

Oermensjes Bestsellers – sensomotorisch speelgoed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.oermensjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 97 reviews.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt