Te goed om weg te gooien

wastenomore

Het is schrikbarend. Hoeveel eten er dagelijks in ons land wordt weggegooid. Alleen maar omdat we  zo paniekerig vasthouden aan de ‘tenminste houdbaar tot’ datum. Dat moet anders. Dat kan anders; super simpel en super leuk. Met de app ‘too good to go’, heb jij hem al in gebruik?

Eerst even wat cijfers. Zit je goed? Wat ze zijn best heftig.

Jaarlijks gooien we namelijk per persoon zo’n €145,- aan eten en drinken weg. (Voor dat bedrag kan ik met mijn gezin bijna 3 weken boodschappen doen) Per jaar gooien we in Nederland rond de 2 miljard kilo eten weg. Ik wil niet eens uitrekenen hoeveel maaltijd dat zijn. Absurd veel toch?

Deels gooien we weg doordat we teveel kopen. Een oog is groter dan een maag, zeker als je boodschappen doet op een tijdstip dat je honger hebt. Je koopt producten die vervolgens liggen weg te rotten in je (koel)kast. Maar ook ziekenhuizen en horeca gooien veel eten weg omdat het niet gegeten wordt en niet bewaard kan blijven.

Hier thuis proberen we behoorlijk op te letten dat we zo min mogelijk eten weggooien. Deze vijf tips proberen wij na te leven:

  • Doe boodschappen aan de hand van een lijstje. Zo koop je wat je nodig hebt en voorkom je onnodige aankopen die je later weggooit.
  • Grote verpakkingen kopen kan best, maar vries dan gedeeltes in, ter grootte van 1 maaltijd
  • Bewaar eten op de juiste manier. Zeker aangebroken verpakkingen of al bereid voedsel. Dek ze af met een foodhugger of bijenwasdoek. Bewaar het in een afsluitbaar bakje.
  • Proef of je eten nog goed is. Die houdbaarheidsdatum is een wettelijke kwaliteitsgarantie. Maar zeg nou zelf; wat kan er nou bederven aan iets als een pak suiker? Gebruik je verstand en kijk, ruik, proef of het eten nog goed is.
  • Hergebruik overgebleven maaltijden. Wij eten hier vaak 1-2 x in de week restjes. Dat klinkt niet heel spannend en misschien zelfs wat troosteloos. Noem het een ‘kies zelf maar maaltijd’ en je kinderen zijn ineens een stuk enthousiaster. Als we echt veel over hebben gaat het trouwens zo de vriezer in, ideaal voor een avond waarop weinig tijd is om te koken.

Sinds kort heb ik de app ‘too good to go’ op mijn telefoon staan.

togoodtogo oermensjes

Een app die het weggooien van voedsel, het verspillen van prima eten, wil tegengaan. Het werkt zo:

In de app vind je een lijst van deelnemende bedrijven bij jou in de buurt. Denk aan supermarkten en bakkerijen maar ook restaurants, hotels en snelwegcafe’s. Iedere dag zetten deze bedrijven een x aantal bonnen in de app. Voor een paar euro koop jij een bon. Met die bon ga je naar het bedrijf toe en krijg je een mysterybox. Een box die gevuld is met eten/drinken wat over is en anders weggegooid zou worden. De inhoud van een box heeft gemiddeld 3-4x zoveel waarde als het bedrag wat jij betaalde voor de bon. Het is uiteraard een verrassing wat je krijgt, want het ligt er maar net aan wat er bij dit bedrijf deze dag over is.

Bedrijven zoals restaurants en hotels mogen, vanwege de wetgeving, hun bereide voedsel niet bewaren voor een volgende dag. Zonde want het is echt nog prima te eten. Eten & drinken wat je koopt in de winkel heeft vaak een uiterste houdbaarheidsdatum. Dat is een kwaliteitskeurmerk. Het betekend niet dat je er met een stopwatch naast moet gaan zitten en zodra de datum verstreken is, moet je het weggooien. Het betekend wel dat het na die datum niet meer verkocht mag worden. Proef, ruik en bekijk voedsel wat ‘over de datum is’ om te merken of je het nog kan eten. Voedsel wat een houdbaarheidsdatum van vandaag of morgen heeft kun je overigens prima invriezen om het zo nog langer te bewaren. Scheelt een hele hoop weggooien.

Ik heb inmiddels een paar mysterboxen opgehaald. Twee bij een bakker (groot succes! Veel vers brood, lekkere broodjes en zelf een keer taart), eentje bij de Jumbo (yoghurt, groente snacks, vlees en helaas ook 4 zakken sla, die delen we dan maar uit aan de buren) en eentje bij een Soepfoodtruck hier op het station. Die laatste was dubbel redding, want hun soep wordt al gemaakt van buitenbeentjes. Bij die soeptruck werd ik ook verliefd op de groente en fruit set van kromkommer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.oermensjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 97 reviews.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt