Oermensjes redt de bijen

bijenhotel oermensjes

Het gaat niet goed met de bijen

We kunnen er niet omheen. Het gaat slecht met de bijen in Nederland. Hoewel ik heel goed weet dat ik niet in mijn eentje de bij kan redden, geloof ik wel heel erg in het principe; al is het maar een druppel op de gloeiende plaat, dan ben ik graag die druppel. Tijd dus voor een Bijen Reddingsactie.

Geef het maar toe. Jouw biologie-docent leek in de verste verte niet op Freek Vonk, dus ook jij hebt soms een béétje liggen slapen tijdens zijn lessen. Laat ik dus beginnen met een spoedcursus ‘waarom zijn bijen handig’. Bijen vliegen van bloem naar bloem om daar nectar uit te slurpen. Die nectar hebben ze nodig om honing te maken. Een bij zoemt rond in een mannelijke bloem en krijgt zo de stuifmeelkorrels van deze bloem aan zijn lijfje. Dan vliegt de bij naar een vrouwelijke bloem om ook daar nectar op te slurpen en verliest daar stuifmeelkorrels. Dit noemen we bestuiving. Bestuiving is nodig zodat bloemen zich kunnen voortplanten. Dat voortplanten is weer handig voor ons, want die bloemen zitten vast aan gewassen waar wij ons eten van plukken. Ruim 50% van de groente en fruit in de winkels, danken wij aan het harde werken van de bij. 50%!! Met andere woorden: geen bijen en de supermarkten zijn half leeg.

Doordat wij onze tuinen veel vaker volleggen met tegels en weinig groen, zijn er minder planten en bloemen. Dus is er minder voedsel voor de bij. Tijd om daar verandering in te brengen. Wij deden dat hier thuis op de volgende manieren:

Bloemenzaadbom

Mijntje kreeg voor haar verjaardag een bloemenzaadbom-kit. Een doos met aarde, mest en bloemenzaadjes van bloemen die bijen het allerlekkerste vinden. Je kneed de boel door elkaar, maakt er kleine balletjes (bommetje) van, laat deze een paar dagen drogen en daarna smijt je ze overal neer. In onze tuin, in de brandgang, in de schooltuin. Nu wachten we ongeduldig af wat er uit komt.

 

 

Bijenhotel

We hingen in onze tuin twee insectenhotels op. Een soort vogelhuisjes maar dan voor insecten. In de bamboe pijpjes wordt al druk genesteld door de bijen. Die zie je af en aan vliegen met stuifmeel voor de nestjes. Ze metselen de kraamkamers zorgvuldig dicht, er komen vanzelf nieuwe bijen uit. In het stuk tuin onder de insectenhotels hebben we natuurlijk wat extra bloemenbommen gedropt, dan hoeven de nieuwe bijen hopelijk niet te ver te vliegen voor hun voedsel.

bijenhotel oermensjes

Er uit met die tegels

Nou beken ik meteen dat wij onze tuin echt wel groener kunnen maken. Tegels er uit is, nu nog, geen optie. Maar extra plantenbakken kunnen er natuurlijk wel in. Daarin zaaien we onder andere lavendel zodat we minder last hebben van wespen. Meteen een natuurlijk bestrijdingsmiddel, win-win!

Hoe maak jij jouw tuin bij-vriendelijk? Laat hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.oermensjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 75 reviews.