10 tips om voedselverspilling tegen te gaan

zero waste tip voedselverspilling tegen gaan

Voedselverspilling is makkelijk, je hoeft er echt niet veel voor te doen. Op het moment dat je minder verspilt, heb je automatisch minder nodig, en daardoor ook automatisch minder plastic. Simpel toch 🙂

(1) Maak een weekplanning voor je boodschappen gaat doen.

Dit is echt de meest simpele maar ook meest effectieve tip. Als je vooraf bedenkt wat je iedere dag in de week gaat eten dan koop je veel bewuster boodschappen en voorkom je verspilling. Naast dat het een bewuste tip is, bespaar je er ook heel veel geld mee

(2) Kijk eens naar je voorraadkast en je koelkast voor je boodschappen gaat doen.

Ja natuurlijk is het goed om een noodvoorraad aan te houden, maar het helpt ook om af en toe je voorraadkast wat op te schonen. Kijk ook even in de koelkast voor je gaat shoppen, wellicht voorkom je dubbele aankopen.

(3) Kook met kliekjes.

Word creatief, en maak leuke nieuwe gerechten met de restjes in je koelkast. Er staan vaak ook leuke recepten op internet. Zo type ik dan de ingredienten in die ik nog heb liggen, en word ik verrast met leuke recepten.

(4) Over datum betekent niet direct dat je het niet meer kunt eten.

Gebruik je zintuigen, en ruik, voel en proef aan etenswaren. Veel spullen kun je prima nog eten nadat het over de houdbaarheidsdatum is.

(5) Vries je eten in

Kook een grote hoeveelheid, vries het in, en gebruik het eten wanneer je het nodig hebt. Dit kan heel goed met pasta saus, of bonen bijvoorbeeld. Ook als je eten over hebt van een maaltijd kun je het vaak gewoon invriezen.

(6) First In First Out

Wat je het eerst koopt, moet ook als eerst weer op. Als je dit systeem aanhoud komt het zelden voor dat je spullen weg moet gooien die bedorven zijn.

(7) Koop alleen wat er op je lijstje staat

Aanbiedingen zijn leuk, maar heb je echt al die spullen nodig. Door alleen te kopen wat je nodig hebt bespaar je niet alleen geld, maar je voorkomt ook dat je voorraadkast onnodig vol raakt.

(8) Gebruik goed afsluitbare bakjes

Als je restjes goed afgesloten bewaart blijven ze langer goed. Komkommers bijvoorbeeld drogen erg uit als je ze zonder deksel in je koelkast bewaart.

(9) Meten is weten

Strooi niet zo je pasta of rijst in de pan, maar meet af hoeveel je nodig hebt. Hiermee voorkom je dat je teveel eten maakt.

(10) Bespaardoos – too good too go

Maak gebruik van bespaardozen bij supermarkten zoals bijvoorbeeld Too Good To Go. Hiermee voorkom je dat supermarkten voedsel weggooien

Andere tips om voedselverspilling tegen te gaan

  • De website van het Voedingscentrum heeft ook een aantal leuke tips om voedselverspilling tegen te gaan.
  • Milieu Centraal heeft ook tien tips op haar website om voedselverspilling tegen te gaan. Zij hebben berekend dat wij 34 kilo voedsel verspillen per persoon per jaar. Dit kost ons 120 euro per persoon, ofwel 2x naar de Efteling.
  • Op de website van Voor de Wereld van Morgen vindt je 5 apps die je helpen om verspilling tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.oermensjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 72 reviews.