5 redenen om natuurlijke zeep te gebruiken in plaats van fabriekszeep

blok zeep in plaats van fles

Een mooi stuk zeep, of een shampoo bar inplaats van flessen shampoo vermindert je gebruik van plastic, en je doet er ook nog eens veel langer mee.

Waarom een stuk zeep in plaats van flessen

  1. Je verbruikt minder plastic omdat een blok zeep (meestal) niet verpakt zit in plastic. Handzeep, shampoo, en andere verzorgingsproducten zitten juist wel verpakt in een plastic fles of zak.
  2. Goede zeep bevat geen chemicaliën, en is gemaakt van duurzame grondstoffen
  3. Je helpt er kleine lokale bedrijven mee die mooie duurzame zeep maken in plaats van de grote multinationals.
  4. Minder plastic betekent minder plastic afval, minder plastic in dieren, minder plastic in je eten.
  5. Natuurlijke zeep maakt je huid net zo goed schoon als fabriekszeep
foto: werfzeep

Keuzehulp bij natuurlijke zeep

Natuurlijke zeep bevat, de naam zegt het al, natuurlijke producten. Fabriekszeep bevat vaak synthetische stoffen, schuimverbeteraars, en conserveringsmiddelen. Zeep gemaakt van natuurlijke producten bevat van nature glycerine, deze is er bij fabriekszeep vaak uitgehaald. Glycerine zorgt ervoor dat je huid niet uitdroogt.

  • Kijk naar de ingredienten lijst van de zeep die je koopt. Vermijd synthetische stoffen zoals Sodium Lauryl Sulfate (“SLS”). Dit is een synthetisch schoonmaakmiddel dat toegevoegd is om je lichaam goed schoon te maken.
  • Er is niet bewezen dat SLS onveilig is (ook zijn er heel veel blogjes die zeggen dat het wel heel onveilig is). Het heeft in ieder geval een slechte reputatie. Het kan de huid uitdrogen, leidt soms tot huidirritatie. Het wordt gemaakt van petroleum of palmolie, welke beide niet altijd even fris gewonnen worden.
  • SLS wordt gebruikt in praktisch alle soorten zeep, maar ook in tandpasta om het te laten schuimen. SLS zorgt ervoor dat vuil opgevuld wordt met schuim, zodat het met water weggespoeld kan worden.
  • Vermijd daarnaast ook parabenen. Dit zit ook in de meeste zeepproducten. Parabenen worden gebruikt om producten een langere houdbaarheidsdatum te geven. Parabenen zijn goedgekeurd om gebruikt te worden in producten, maar er zijn ook studies die parabenen in verband brengen met kanker. In bijvoorbeeld Denemarken zijn bepaalde parabenen verboden in producten voor kinderen. Je vindt ze door te letten op woorden als; methylparabeen, butylparabeen, propylparabeen of isoparabeen.
  • Beter producten zonder SLS en parabenen dan, toch? Natuurlijke zepen bevatten. Alternatieve stofjes die producten langer houdbaar houden zijn bijvoorbeeld: natriumbenzoaat, diazolidinylureum en kaliumsorbaat.

Bronnen: link, link, en link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dit weekend Pippilotta weekend

10% korting

op alle DIY vilt pakketjes
NAAR DE WINKEL
kortingscode 'pippilotta'
close-link
De waardering van www.oermensjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 72 reviews.